ADHD, disleksija, disgrafija

Pismo

Poprilično sam anksiozna i imam napada panike i anksioznosti. Ne znam gdje bih mogla dobiti neku dijagnozu. Sigurna sam i da imam adhd. I već neko vrijeme želim na neko testiranje za disleksiju i disgrafiju zato što sam primijetila da dosta riječi krivo čitam i pišem – pročitala sam satan umjesto steam… Itd. A riječi, pišem dupla slova, izostavljam slova, krivi poredak slova. I ostali neki simptomi. Vama pišem jer me majka baš i ne sluša. Kaže da se prestanem ponašati kao moja prijateljica (ona ima disleksiju). Malo sam i depresivna zbog škole, roditelja i ljudi iz razreda. Hvala ako odgovorite.

Odgovor

Osvijestiti određene teškoće i potražiti pomoć znak je zrelosti i na tome ti zaista čestitam.

Savjetovala bih ti da se javiš kliničkom psihologu i logopedu u blizini mjesta stanovanja. Možda postoji stručna služba u tvojoj školi gdje možeš razgovarati ili se možeš obratiti svome liječniku/liječnici. Sigurna sam da će ti znati reći gdje najbliže možeš napraviti preglede, a također će ti dati potrebne uputnice. Na pregledima možeš razgovarati o tome kako se osjećaš, opisati teškoće koje zamjećuješ i ispunjavati testove o kojima si i sama razmišljala. Psiholog i logoped će te, na temelju procjene, dalje savjetovati o tome što bi ti moglo olakšati probleme. Između ostalog, možete zajedno razraditi strategije koje će ti pomoći da se lakše nosiš s anksioznošću i drugim neugodnim osjećajima. Nadam se da ti je odgovor od pomoći! Sretno!          

Marina Njegovan, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content