Nemam oslonac

Pismo

Zdravo,

možda da počnem s time da sam na prvoj godini studiranja i nalazim se veoma daleko od kuće. Dolazim iz Crne Gore i unaprijed se izvinjavam za pravopisne i gramatičke greške. Za srednju školu sam morala isto da se iselim iz kuće, tako da bih mogla slobodno da kažem da sam znala kako da se borim sa stresom i svim lošim osjećajima. Nikad ne bih pobjegla od njih, vidjela bih odakle potiče problem i rješavala bih ga. Mislim da zbog sredine ne mogu da se snalazim ili barem da se naviknem. Osjećam se ovako od kada sam došla, ali u zadnji tjedan dana situacija se pogoršala. Upisala sam Akademiju primijenjenih umjetnosti, tako da većinu vremena provedem tamo s kolegama. Svi se zajedno družimo i odlično se slažemo, ali nemam jednu osobu na koju mogu da se potpuno oslonim kad su ovakve situacije u pitanju. Moje osobe od povjerenja su ostale u Crnoj Gori, svi od prethodnog društva pohađaju fakultet tamo. 

Ovog ljeta nakon što sam maturirala desile su mi se jako stresne situacije, sad više ne znam kako da se potpuno borim s time jer stare metode ne funkcioniraju. 

Lijep pozdrav.

Odgovor

Draga djevojko,

hvala ti na spremnosti da s nama podijeliš svoje iskustvo. Pohvaljujem te za pisanje na hrvatskom jeziku koje jako razumljivo. Svaka čast! Bravo!

Početak studiranja je inače jedan od većih stresora u razdoblju života u kojem se nalaziš, posebno kada se uz to mijenja mjesto boravka, kao što je kod tebe slučaj. Obje životne situacije zahtijevaju znatan stupanj prilagodbe. Pojedina istraživanja pokazuju da se studenti prve godine procjenjuju najusamljenijima, što posebno vrijedi za one koji su morali promijeniti i mjesto boravka. I zato je u redu ako prethodne strategije trenutačno ne djeluju u mjeri kao prije. Niz stresnih situacija u kratkom razdoblju za koje navodiš da su se dogodile, dodatno mogu oslabiti efikasnost postojećih tehnike za suočavanje. Ovo tvoje pismo jedan je oblik brige za vlastito zdravlje i budi ponosna na taj korak koji je velik!

Kada je osoba nova u gradu, povremeno joj se može činiti da ne želi smetati starom društvu posebno ako su daleko od nje. Ako se isto događa i tebi, nazovi osobu od povjerenja i otvoreno razgovaraj o trenutačnim osjećajima. Često se dogodi da i ta osoba treba podršku.

Ako je grad u kojem se trenutačno nalaziš ujedno i željeno mjesto studiranja, voljela bih da mu dodatno daš priliku i bolje ga upoznaš. Primjećujem da to i činiš, posebno jer se upuštaš u aktivne interakcije s kolegama. Ohrabrujem te da i dalje ustraješ u tome. Zanima me kako provodiš vrijeme nakon predavanja. Čime se baviš? U čemu uživaš? U kojim aktivnostima si uživala u rodnom gradu? Postoji li mogućnost da ih nastaviš ovdje, u novoj sredini? Postoje li neke aktivnosti koje te zanimaju, a odgađaš uključivanje u njih? Koje su to aktivnosti? Odgovori na ova pitanja mogu ti dati jasniji uvid na koje sve načine možeš proširiti socijalnu mrežu. Neku od željenih aktivnosti možeš predložiti članu trenutačne grupe za kojega procjenjuješ da bi ga htjela bolje upoznati. Sjeti se kako je za razvoj bliske veze važno povećati broj zajedničkih interakcija, a prethodne aktivnosti u tome mogu pomoći.

Također, ugodne aktivnosti općenito pozitivno utječu na raspoloženje, bilo da ih provodiš samostalno ili s društvom. Katkad osjećaj nižeg raspoloženja zna poručiti tijelu da je bolje ostati neaktivan i ništa ne poduzimati. Često su interpretacije tog osjećaja negativne, no nemoj se obeshrabriti, nego baš namjerno postupi suprotno negativnim mislima i aktiviraj se, koliko god bilo teško.

U slučaju da trenutačno studiraš u gradu koji nije željen, možeš razmisliti o drugim opcijama u svrhu rješavanja problema (npr. mogućnost prebacivanja u drugi, željeni grad itd.) ili potražiti dodatno savjetovanje usmjereno na profesionalno usmjeravanje. Ako ti je u tome potrebna pomoć, slobodno se javi na e-mail: mentalfitsavjetovanje@gmail.com

Draga djevojko, nadam se da sam ti uspjela odgovoriti na tvoja pitanja. Uz tebe sam i sretno!

Sara Jurdana, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content