Uznemirenost

Pismo

Pozdrav, iza sebe imam prilično burnu prošlost i osjećam se uznemireno zbog stvari koje su mi se dogodile i koje sam napravio, a ne mogu ih zaboraviti niti izbrisati iz glave. Kada se sjetim svega, osjećam se uznemireno, tjeskobno, dekoncentrirano. Imam strahove za koje bi netko rekao da su suludi. Zanima me ukazuje li to na poremećaje kao što su depresija ili PTSP?

Odgovor

Dragi mladiću, iz tvog upita mogu iščitati da su neki prošli događaji i iskustva na tebe ostavili snažan utjecaj i da osjećaš visoku uznemirenost kada ih se prisjećaš. Navodiš i prisutnost strahova koji te sadržajno uznemiruju. U ljudskoj je prirodi da teži razumijevanju sebe i svojih ponašanja te pronalaženju rješenja za probleme koji nas muče. Tvoja je trenutačna potreba da definiranjem moguće dijagnoze pronađeš zajednički nazivnik simptomima koje osjećaš.

Depresiju karakterizira tužno, isprazno i/ili razdražljivo raspoloženje koje je praćeno simptomima poput gubitka interesa za većinu aktivnosti, narušenog ritma spavanja, promjena na planu tjelesne težine, stalnog umora, osjećaja bezvrijednosti i beznadnosti te kognitivnim promjenama, psihomotornim nemirom i ponavljajućim razmišljanjima o smrti. Navedeni simptomi imaju nepovoljan i ometajući utjecaj na svakodnevno funkcioniranje osobe, koje je narušeno, a da bi se postavila dijagnoza važno je uzeti u obzir vremensko trajanje, učestalost i pretpostavljene uzroke u pojavi simptoma. S druge strane, posttraumatski stresni poremećaj nastaje zbog izloženosti životno ugrožavajućim događajima, pri čemu dolazi do produljene reakcije osobe koja razvija simptome ponovnog proživljavanja, emocionalne ukočenosti i pojačane pobuđenosti.

Simptomi koje opisuješ mogu i ne moraju ukazivati na postojanje nekog od navedenih poremećaja. Postavljanje dijagnoza psihičkih poremećaja i/ili bolesti prelazi okvire ovog portala te zahtijeva detaljnju obradu koja uključuje klinički intervju i, prema potrebi, primjenu psihodijagnostičkih testova. Na temelju prikupljenih podataka i kriterija stručnjak mentalnog zdravlja postavlja dijagnozu i kreira individualan plan liječenja koji može uključivati primjenu psihofarmaka, individualnu ili grupnu psihoterapiju i sl. Da bi dobio odgovor na svoje pitanje i pomoć čiju potrebu prepoznaješ, savjetujem ti da od liječnika opće prakse zatražiš uputnicu za psihijatra i naručiš se za pregled u KBC Rijeka.

Ana Goleš, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content