Pismo

Osjećam se iznimno usamljeno. Nisam uživo vidjela nikoga svojih godina otkad je školska godina završila. Pokušala sam organizirati druženje sa svojom grupom prijatelja, ali pola grupe nije ni odgovorilo na poruku (ostavili su me na “seen”), a druga polovica nije mogla. Malo se i loše osjećam jer mislim da se ne žele družiti sa mnom. (Što definitivno razumijem, jesam prilično čudna i obično loša u druženju i previše govorim o sebi , a premalo slušam druge). No glavni je problem usamljenost. Ne znam gdje da sada upoznam vršnjak. Nova sam u gradu pa ne znam gdje se to uopće radi, a posebno ovdje. Hitno trebam prijatelje jer stvarno sam već užasno ovako sama.

Odgovor

Mi, ljudi, društvena smo bića i kao takvi volimo biti okruženi onima s kojima dijelimo slične interese ili s kojima provodimo zajedničke aktivnosti (npr. sport, čitamo slične knjige, gledamo filmove…). Posebice u razdoblju adolescencije, prijatelji su nam jako važni. Važno nam je da budemo okruženi s nekim s kime se možemo zabaviti i provoditi vrijeme.

Na ljetnim praznicima nerijetko se dogodi da neki prijatelji odu na ljetovanje u druga mjesta ili se uključuju u aktivnosti u svojoj blizini kako bi si ispunili dane. U takvim situacijama moguće je da se neki prijatelji s kojima si se do sada družila trenutačno ne javljaju. Ono što sam primijetila u tvom pismu jest da misliš kako je uzrok njihova nejavljanja tvoje „čudnije ponašanje“ i „previše govorenje o sebi“. Misliš li da može postojati još neki razlog njihova neodgovaranja na poruke?

Pokušaj se sjetiti svih mogućih razloga koji bi mogli objasniti njihovo nejavljanje. Možda im je mobitel pao u more ili su otišli u drugi grad? Možda oni misle da su čudni pa se ne žele javiti?

Iz tvog upita nedostaje mi informacija (a koja mi se čini vrlo važnom) o tome koliko dugo se nisi čula sa svojim prijateljima? Koliko traje razdoblje njihova nejavljanja i izostanka druženja? U jednom dijelu si napisala kako se od kraja školske godine nisi vidjela ni sa kim, no rečenica mi ostavlja dojam kao da ste se čuli. Što se događalo u razdoblju otkako se nisu javili? Jesi li bila na kakvu ljetovanju? Ili su tvoji prijatelji bili zaokupljeni nekim drugim događajima?

Usamljenost je osjećaj koji nam nije drag. Volimo imati barem jednu osobu s kojom možemo provesti ugodno vrijeme, s kojom možemo razgovarati ili se barem osjećati dobro dok smo s njom, što god radili. Kada nam nedostaje povezanosti s drugom osobom, kada se osjećamo izostavljeno ili kao da ne pripadamo, kada se ne družimo s nekim (nekoliko dana, tjedana ili mjeseci) ili smatramo da nemamo nikoga s kime možemo podijeliti svoje misli i osjećaje, kažemo da se osjećamo usamljeno. Iako nam nije ugodna, usamljenost je čest osjećaj koji se može svakome od nas dogoditi u nekom trenutku života. Osjećaj usamljenosti uglavnom ne traje dugo i možemo si pomoći da ga prebolimo. Usamljenost koju osjećamo duže vrijeme (primjerice duže od dva tjedna) i koju osjećamo svaki dan, i to većinu dana, može imati značajan utjecaj na naše fizičko i mentalno zdravlje. Ako prepoznaješ znakove poput pomanjkanja osjećaja užitka u aktivnostima koje si prije voljela raditi, ako osjećaš čest umor i/ili iscrpljenost, primjećuješ veće promjene u svom apetitu i spavanju, nemaš volje i energije činiti svakodnevne aktivnosti, voljela bih te potaknuti da o tim znakovima razgovaraš s nekom osobom za koju smatraš da bi te mogla slušati i biti ti podrška. Osim toga u slučaju takvih znakova uvijek se možeš obratiti i stručnjaku mentalnog zdravlja koji se nalazi u tvojoj blizini.

Prepoznavanje svojih osjećaja i bolje upoznavanje samih sebe možemo promatrati kao jednu od pozitivnih strana usamljenosti. Razdoblje usamljenosti možemo iskoristiti kao razdoblje prepoznavanja toga što nam nedostaje ili čega bismo htjeli više u svojoj svakodnevici. Nakon što doznamo odgovore na ta pitanja, možemo si pomoći tako da upravo te aktivnosti koje smo napisali i sami ostvarimo. Čini mi se da bi se ti više htjela družiti i češće izlaziti sa svojim prijateljima. Ima li još nešto što bi htjela više (ili manje)?

Napisala si da si nova u gradu, stoga nisi sigurna gdje još možeš potražiti nekoga s kime se možeš družiti. Prijateljstva obično sklapamo prema zajedničkim interesima ili prema mjestu stanovanja. Ako je moguće, voljela bih da u ovom trenutku pronađeš papir i olovku (ili neku moderniju inačicu poput word dokumenta…) pa da na tom listu napišeš sve ono što inače voliš raditi.

Imaš li možda kakve hobije?

Jesi li više sportski ili knjiški tip? Ili oboje?

Ovisno o tome što inače voliš raditi, pokušaj malo istraživati pa proguglaj nude li se kakvi tečajevi, radionice ili organizirana druženja u koja bi se mogla uključiti i tako steći nova prijateljstva. Ne možemo zanemariti ni ovo epidemijsko razdoblje pa je u redu uzeti u obzir da možda  nema većeg broja organiziranih događanja ili su tečajevi prilagođeni modernom, COVID razdoblju i u skladu s time će se održati online. Ako gospodin Google ne bude izlistao izbore koji ti se sviđaju, nije loše potražiti pomoć roditelja ili drugih osoba koji bi te mogli uputiti ili zajedno s tobom potražiti aktivnosti u okolici, a kojima bi se mogla priključiti.

Hvala ti što si nam se javila i htjela bih te pohvaliti kako si primijetila da se ne osjećaš dobro i potražila si pomoć stručnjaka. Taj čin mi govori o tome koliko dobro prepoznaješ svoje osjećaje i raspoloženja i želiš si pomoći da se osjećaš dobro. ?

Gracia Dekanić, mag. psych.

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content