U invalidskim sam kolicima. Bojim se da će prestati razgovarati sa mnom…

Pitanje

Bok, imam 17 godina i od prometne sam nesreće (koja se dogodila kad sam bila mala) u invalidskim kolicima. Naučila sam živjeti s tim, imam dobre prijatelje, dobro mi ide u školi i nadam se da ću za dvije godine upisati faks u Rijeci. Upoznala sam super dečka preko aplikacije Tinder, dopisujemo se već tri mjeseca, a u zadnje vrijeme smo se čuli i putem videopoziva. On živi u gradu udaljenom sat vremena od mene. Stvarno mi se sviđa i mislim da se i ja jako sviđam njemu. S njim mogu razgovarati satima i nikad ne ostanemo bez tema. Baš sam se jako vezala za njega i stvarno sam sretna. Problem je to što mu nisam rekla da sam u invalidskim kolicima i ne znam kako da to napravim. Trebala bih to napraviti uskoro jer bih se voljela naći s njim; on je već nekoliko puta želio doći u moj grad, ali sam uvijek našla neku izliku. Bojim se da će prestati razgovarati sa mnom kad mu otkrijem svoje stanje. Svjesna sam da sam mu to trebala reći prije i stvarno mi je žao što nisam, ali ne znam kako da to sad ispravim. Jako mi je neugodno i ne bih ga željela izgubiti. Voljela bih otići psihologu, ali stvarno nemam novca za to i ne želim da moji starci još i to moraju plaćati.

Odgovor

Draga XY,

zahvaljujem ti na pismu i ukazanom povjerenju za razgovor o temi koja te muči. Čitajući tvoje pismo stječem dojam da si svestrana osoba, puna energije te da zrelo promišljaš o međuljudskim odnosima i ostvaruješ kvalitetna prijateljstva. Drago mi je što si upoznala dečka koji ti se sviđa i što su vaši osjećaji uzajamni.

Kada upoznajemo nove ljude svi se nastojimo prikazati u najboljem svjetlu i prikriti one osobine za koje mislimo da bi ih drugima bilo teže prihvatiti. S vremenom, međutim, kako se odnos s drugom osobom razvija, međusobno upoznajemo i te „manje poželjne“ osobine, ali odnos postaje realniji i dublji.
Izazov u ostvarivanju odnosa je taj što ne možemo unaprijed znati kako će druga osoba reagirati u određenim situacijama. Stoga postoji svojevrstan rizik da ćemo biti povrijeđeni, ali i šansa da ćemo ostvariti odnos koji će nas ispunjavati i činiti sretnima.
Postoji mogućnost da će dečku koji ti se sviđa trebati malo vremena da prihvati činjenicu kako do sada nije znao da si u invalidskim kolicima i nauči kako reagirati u okolnostima koje su mu, vjerojatno, nove i nepoznate. A možda te i ugodno iznenadi svojom reakcijom.

Zbog straha hoćemo li biti prihvaćeni katkad i ne pokušamo ostvariti bliskije kontakte. Time se štitimo od povređivanja, ali i propuštamo moguća lijepa prijateljstva ili romantične veze.
Osoba si u čijem je društvu ugodno i zabavno biti. Dokaz tome su tvoji prijatelji. Dečko koji ti se sviđa i ti postavili ste dobre temelje komunikacije, nalazite brojne zajedničke teme i oboje uživate u razgovorima. Svjestan je tvojih kvaliteta. Do sada si već izgradila bliske prijateljske odnose. Vjerujem da ćeš i u ovom odnosu naći pravi način i trenutak za razgovor o invaliditetu, kada za to budeš spremna. Ako razgovor ne prođe kako bi željela, nemoj se obeshrabriti. Uz tebe su osobe kojima si važna i još mnogo osoba koje ćeš tek upoznati i postati im važna. Svako iskustvo nas obogaćuje. Budi ponosna na to u kakvu si se osobu izgradila. Samo samopouzdano i hrabro naprijed.

Naravno, u bilo kojoj životnoj situaciji možeš se obratiti za podršku psihologu. Na internetu su dostupni kontakti institucija i udruga koje pružaju besplatne psihološke usluge. Možda je takva podrška dostupna i u blizini tvoga mjesta stanovanja.
Želim ti sreću i uspjeh u ostvarivanju planova u svim područjima života.

Lijep pozdrav,

Mia Host, dipl. psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content