Teško podnosim stres

Pismo

Pozdrav, trenutačno sam u Rapcu, odrađujem sezonu kao sobarica… Teško podnosim stres, imam manjak samopouzdanja, ne gledam na sebe već na druge, što će mi tko reći… Jako sam rastresena, ne znam što da činim.

Odgovor

Draga čitateljice,

čini mi se da prolazite kroz iskustvo koje je jako izazovno i iscrpljujuće za Vas. Pretpostavljam da je sezonski rad sam po sebi stresan i da je posla preko glave, a odmora malo. Ako Vam ovo nije prvi put da radite takav posao, sjećate li se što Vam je u prošlosti pomoglo da se lakše nosite s takvim stresom? Kako ste se prije snašli kad Vam je teže ili kad drugi nisu bili zadovoljni s nečim što ste radili? Možda bi Vam to moglo pomoći i u ovoj situaciji.

Razinu stresa možemo mijenjati tako da pokušamo utjecati na situaciju koju doživljavamo stresnom ili na naš stav o toj situaciji i stresorima.

Zato predlažem da najprije razmislite možete li na neki dio posla sami utjecati i mijenjati tako da Vama više odgovara. Navodite da ste rastreseni i da ne znate što da činite. Ako nemate osjećaj kontrole ili puno toga trebate napraviti, predlažem da razmislite što se sve očekuje od Vas svakodnevno. Katkad se ljudi rasprše i iscrpe kad rade više stvari istodobno pa je onda normalno da se nešto zaboravi, ne dovrši ili ne napravi dobro. Zato je korisno organizirati redoslijed zadataka i strategiju kojom ćete ih obavljati. Ovo su neki prijedlozi koje možete probati:

  • Pripremite dio posla dan ranije tako da Vam bude lakše krenuti idući dan.
  • Pokušajte neki veći posao/zadatak podijeliti u manje dijelove. Organizirajte zadatke i vrijeme tako da počnete od prioriteta. Ono što trebate napraviti do određenog vremena (npr. do 10–11 ujutro ili ranije), vjerojatno ćete napraviti, a nakon toga možda možete birati redoslijed. Onda razmislite biste li najprije obavili teže ili lakše zadatke.
  • Možda ne trebate sve sami napravitri ili ako niste sigurni za nešto možete pitati druge za pomoć. Ako ste u mogućnosti da s nekim podijelite zadatke, ali Vam je možda neugodno zatražiti pomoć, razmislite koliko na taj način gubite (npr. koliko više stresa doživljavate) i dobivate li nešto korisno. Isto tako razmislite koliko biste toga dobili ako tražite pomoć.
  • Razmislite i kad stignete napraviti kratke pauze kako biste skupili snage za dalje. Svakako se brinite o sebi, uzimajte dovoljno tekućine, nemojte zanemariti prehranu i san.
  • Budući da se pod stresom um i tijelo ubrzavaju (srce, disanje, probava), predlažem da pokušate naći malo vremena kada se možete opustiti, okupati ili razgibati kako bi smanjili tjelesnu napetost. Na taj si način možete pomoći i smanjiti psihičku napetost jer mozak prepoznaje da se ne treba pripremati za akciju/stres kad je tijelo u stanju opuštanja.

Ako nije moguće utjecati na situaciju/uvjete rada, možete pokušati utjecati na svoj stav i razmišljanja u vezi s poslom i drugim ljudima na poslu. Budući da navodite kako razmišljate o tome što će drugi reći, pitam se koja očekivanja sami sebi postavljate, a što sve drugi očekuju od Vas.

Ako sami imate velika očekivanja od sebe, možda činite više kako biste to izveli što bolje. Primjerice, ako imate visoke kriterije i želite nešto napraviti savršeno, možda razmišljate da će se dogoditi nešto izrazito loše ili ćete se osramotiti ako nešto zaboravite ili ne napravite dovoljno dobro?

Ako je to slučaj kod Vas, pokušajte si pomoći tako da prepoznate kada ste kritični prema sebi i što sami sebi govorite. Promijeniti takav govor možete tako da razmislite o tome što biste rekli nekoj bliskoj osobi kad bi se isto tako osjećala i razmišljala (npr. frendici biste možda rekli: “Daješ sve od sebe, budi malo nježnija prema sebi”, “Vjerojatno si napravila dovoljno dobar posao, ali očekuješ puno od sebe” ili “Na kraju sezone će biti svejedno što su drugi govorili”). Ovo su neka pitanja koja Vas mogu potaknuti na razmišljanje o navedenom: što je najgore što će se dogoditi ako nešto napravite drukčije od drugih? Hoćete li se moći snaći ako se dogodi najgore? Koliko Vam je vrijedno to da razmišljate što drugi misle? Hoće li Vam to sve biti važno za tjedan dana? Za mjesec ili godinu dana?

Naposljetku, pokušajte se sjetiti zašto Vam je važan taj posao i ciljeva koji ste si postavili vezano za njega. Razmišljanje o tome što dobivate ili ćete dobiti tim poslom moglo bi Vam olakšati stanje, koliko god je teško. Budući da je to sezonski posao, možda je lakše usmjeriti se na taj cilj, da je ovo trenutačna situacija koja neće trajati zauvijek. Ako je ipak preteško i čini Vam se da nećete izdržati do kraja, možda postoji neka druga opcija za posao koju možete pronaći sami ili uz pomoć bliskih osoba.

U svakom slučaju, želim Vas podsjetiti da budete u kontaktu s bliskim osobama s kojima možete razgovarati o svemu, koje Vas mogu razumjeti i pomoći Vam da se osjećate bolje. 

Čuvajte se i želim Vam svako dobro! 

Srdačno,

Tea Vehovec, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content