Pismo

Vrlo su mi stresna zadnja tri tjedna škole – svaki dan je neki test ili odgovaranje. Iako učim i puno vježbam, jako se opterećujem sa svime time i željela bih nekako uljepšati to razdoblje i samoj sebi olakšati, ali i smanjiti stres. Kroz glavu mi prolaze razne misli, jedno vrijeme sam bila uvjerena da imam depresiju. Ocjene, testovi i odgovaranja jako utječu na mene i moje psihičko zdravlje i razmišljanje. Nikome to ne mogu i nemam hrabrosti reći. Željela bih znati što učiniti da mi život ne ovisi o ocjenama i kako da to samoj sebi dokažem. Hvala.

Odgovor

Hvala ti na povjerenju i hrabrosti, zaista nije jednostavno s drugima dijeliti ono što nas tišti.

S obzirom na tvoju dob i okolnosti, razumljivo je da ti je škola najveći izvor brige i stresa, a način na koji o tome govoriš navodi me da zaključim da si savjesna i odgovorna osoba. Život zbilja ne ovisi o ocjenama, no svejedno, jako puno učenika i studenata osjeća pritisak radi škole, strah od neuspjeha, strah od ispita…

Svi mi često zaboravimo da je kvalitetan odmor sastavni dio kvalitetnog rada, odnosno da odmorni brže i bolje učimo, rješavamo zadatke, odgovaramo na izazove. Na dobrom si tragu kad kažeš da sebi želiš uljepšati ovo razdoblje; upravo se tu nalazi ključ i efikasnijeg učenja i ostvarivanja željenoga školskog uspjeha.

Dobra organizacija vremena prvi je korak. Dan ima 24 sata i u njemu se nađe vremena i za brigu, razmišljanje, učenje, vježbanje, ali i za odmor, zabavu, opuštanje. Naći pravu ravnotežu, to je najveći izazov.

Predlažem neke ideje, što bi mogla konkretno napraviti ne bi li našla tu ravnotežu i smanjila stres koji osjećaš.

1. Razmisli o zadacima i izazovima za koje si sigurna da ih znaš riješiti.

Sjeti se koliko si već zadataka, ispita i odgovaranja preživjela i uspješno odradila, kad si se sve osjećala uspješno i kompetentno. Pogotovo u predmetu zbog kojega trenutačno razmišljaš: “Ne mogu to naučiti, neću uspjeti, osramotit ću se, razočarat ću roditelje…”

Ovo je način kako sebe dovesti u kontakt s prethodnim iskustvima kada si se osjećala kompetentnom i pod kontrolom.

Možeš na taj način promišljati i o stvarima izvan škole; to može biti sport, hobi ili talent, poput glazbe ili pisanja.

2. Zaustavi se na tren, sjeti se svojih uspjeha i proslavi ih!

Važno je osjetiti radost zbog uspjeha, kao i proslaviti ga. Naš mozak voli uspjeh! Misli o prethodnim uspjesima motivirajuće su i korisne, takva pozitivna sjećanja dobro je imati pri ruci kada nas svladaju brige i strahovi od neizvjesne budućnosti.

Prošli uspjeh možeš povezati s novim izazovom.

Kad osvijestiš kako si se dobro snašla u prošlom zadatku, možeš sebi reći: “Ovaj novi problem je vrlo sličan onom starom.”

4. Osvijesti koje ti poruke šalje tvoj mozak.

Vrlo je važno kojim jezikom govori naš mozak, kako formulira naše misli i kojim se riječima koristi. Ako ti kaže: “Ti to ne možeš učiniti”, potakni ga da to preformulira u konstruktivniju i precizniju poruku, poput: “Ovo bi moglo biti teško, ali mislim da ja to mogu učiniti.”

5. Ne zanemaruj svoj raspored spavanja.

Nastoj spavati najmanje osam sati noću i odrijemati kad ti zatreba. Kada ne spavamo koliko nam je potrebno,  manje smo produktivni, umorni smo i teže nam je učiti.

6. Redovito vježbaj.

Jedan od najzdravijih načina ventiliranja opterećujućih misli je redovito vježbanje. Vježbanje prilagodi svom rasporedu i svojim afinitetima; možeš raditi jutarnje rastezanje, brzo hodati do škole, šetati ili voziti bicikl. Ako započneš sada, steći ćeš zdravu naviku  i redovito vježbati tijekom cijelog života.

7. Duboko diši.

Kad naše tijelo doživljava reakciju na stres, često ne razmišljamo tako jasno kao što bismo mogli. Brz način smirivanja su vježbe disanja. Možeš ih raditi bilo gdje i bilo kad, a ublažit će ti stres u nekoliko minuta. Posebno su učinkovite za smanjenje anksioznosti prije ili čak tijekom ispita. Na Youtubeu možeš naći brojne primjere vježbi disanja.

8. Slušaj glazbu.

Brojna istraživanja dokazala su da je glazba izvrsno sredstvo za uklanjanje stresa.

Glazba ti može pomoći da se smiriš ili potakneš svoj um, ovisno o tome što ti je potrebno.  Optimistična glazba mentalno nas “budi”, a sporije nas melodije opuštaju.

9. Jedi uravnoteženo i zdravo.

Možda to još ne osjećaš, ali tvoja prehrana može pomoći tvome mozgu da bude efikasniji ili ti može oduzeti mentalnu energiju. Zdrava prehrana može funkcionirati i kao tehnika upravljanja stresom i kao pomoćno sredstvo u učenju. Poboljšanje prehrane može smanjiti promjene raspoloženja povezane s prehranom, vrtoglavicu i još mnogo toga.

10. Pospremi i lijepo uredi prostor za učenje.

Nered može uzrokovati stres i smanjiti produktivnost. Jedan od načina da smanjiš količinu stresa koji doživljavaš jest urediti svoj kutak za učenje minimalistički, umirujuće, da to bude prostor bez ometanja i nereda. Tako možeš steći pozitivan osjećaj o svome mjestu za učenje, što pomaže u pripremi za ispite i potiče više učenja.

Ivona Maričić Kukuljan, dipl. psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content