Prošla sam kroz dosta trauma…

Pismo

Zovem se XX. Imam sedamnaest godina. Željela bih da mi se pomogne u vezi s mojim mentalnim zdravljem. Imam depresiju, anksioznost i razmišljala sam o samoubojstvu. Prošla sam kroz dosta trauma, fizičkog i verbalnog zlostavljanja od svih članova obitelji. Moji su roditelji razvedeni, živim s djedom koji nije stabilan, majka ne razumije puno toga, a tati baš i nije stalo. Kada su se moji razveli, završili smo u Njemačkoj s tatom, pa u domu. Poslije je djed dobio skrbništvo. Anksioznost mi se pogoršala i stvarno hitno trebam pomoć. Nekoga komu je stalo.

Odgovor

Draga XX,

traumatski događaji, različite stresne situacije i narušeni odnosi unutar obitelji djeluju ugrožavajuće te kod ljudi (posebice djece) izazivaju teške emocije poput tuge straha, ljutnje…

Tvoje funkcioniranje je znatno narušeno, na emocionalnom planu opisuješ depresiju i anksioznost te suicidalna promišljanja. Zbog svega toga važno je da se osjećaš sigurno i da se imaš na koga osloniti i osjetiti podršku.

U ovom slučaju pomoć bi trebala doći od stručne osobe koja će procijeniti i preporučiti tretman u skladu s tvojim potrebama, kako bi ojačala kapacitete za suočavanje s trenutačnom životnom situacijom.

Od svoje doktorice možeš dobiti uputnicu za dječjeg psihijatra (KBC Rijeka – Zavod za adolescentnu psihijatriju). To je hitna pomoć za koju si prepoznala da ti je potrebna i koju si imala hrabrosti zatražiti.

Tamara Milovanović, dipl. psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content