Promjene raspoloženja

Pismo

Poštovani,
trudna sam pet mjeseci, nitko me ne zlostavlja i ne maltretira, ali u zadnje se vrijeme čudno i samoj sebi nepodnošljivo ponašam. Više ne mogu podnijeti tu svoju promjenu raspoloženja, shvaćam da hormoni rade svoje, ali ovo mi je druga trudnoća i ovo nisam ja. Suprug moje stanje baš ne shvaća ozbiljno, kao ni ginekolog. Kada čujem rečenicu ‘to su hormoni’, diže mi se kosa na glavi jer me nitko ne doživljava i ne vidi da se ne mogu sama nositi s tim promjenama i emocionalnom nestabilnosti. Stoga vas molim da mi preporučite nekog psihologa ili već kamo trebam s ovim stanjem, a da opet neću morati čekati mjesecima termin.
Lp

Odgovor

Draga čitateljice,

većina promjena raspoloženja u trudnoći pripisuje se hormonima. Pojačana emocionalnost, nepredvidljive, impulzivne reakcije, razdražljivost… Trudnoća, premda je prirodno stanje, predstavlja veliki stres za organizam i ne naziva se bez razloga drugo stanje. Mijenja se odnos žene prema samoj sebi, ali i prema okolini.

Ljudi su skloni interpretirati ponašanja trudnice i davati savjete, što mnogim trudnicama smeta. Nijedna trudnoća nije ista i nitko ne može znati kako se osjeća žena u jednom od najposebnijih, ali i najizazovnijih razdoblja u životu. Potpuno mi je razumljivo da ti smeta umanjivanje problema onih kojima si se obratila za pomoć. Pripisivanje tvog stanja divljanju hormona bez daljnjeg pružanja pomoći pokazuje nedovoljno razumijevanje jer se tome treba ozbiljno pristupiti kako ne bi imalo dalekosežne negativne posljedice. Srećom, ti poznaješ sebe i svoje potrebe i odlučila si na vrijeme potražiti pomoć.

Voljela bih se osvrnuti na činjenicu da je ovo tvoja druga trudnoća. Premda prvu trudnoću prati neizvjesnost i tjeskoba, potrebno je pomno razmisliti što sve donosi druga trudnoća. U prvoj trudnoći možemo biti posvećene same sebi i uživati u procesu. U drugoj, i svim sljedećim trudnoćama, pored sebe imamo dijete koje nas treba. Javljaju se brojna pitanje o tome kako će prvo dijete prihvatiti prinovu, hoćemo li imati ljubavi za novo dijete, kako ćemo sve uskladiti i sl. Imamo manje vremena, a time i kapaciteta, što može rezultirati iscrpljenošću i lošim raspoloženjem. Također, tijelo se mijenja. Mijenja se brže i drukčije nego u prethodnoj trudnoći te se javljaju strahovi od značajne promjene fizičkog izgleda.

Neke žene strahuju od porođaja jer su možda imale teško prvo iskustvo. Sama trudnoća uvijek sa sobom nosi i brojna pitanja i strahove, što umanjuje željeni mir i spokoj. Možda ništa od navedenog nije nešto što se tebi trenutačno mota po mislima, ali sve to negdje “stoji” i polako nas troši.

I što sad? Za početak uzmi si vrijeme za sebe. Odmori se što više možeš i pokušaj se naspavati. Nema toga što ne možemo odmorene! Kreće ljeto pa i to probaj iskoristiti, pridržavajući se liječničkih savjeta, naravno. Razgovaraj s partnerom jer ste zajedno u tome i reci mu da ti je važno da te ozbiljno shvati jer se ne osjećaš dobro.

Možeš potražiti psihološku pomoć i preko uputnice koju dobiješ od svoga primarnog liječnika/ice u KBC-u Rijeka. Pri narudžbi potrebno je istaknuti da si trudnica jer je upravo u sklopu Klinike za ginekologiju organizirana psihološka pomoć. Broj telefona za narudžbu je 051/658-322.

Želim ti svu sreću u razdoblju koje ti predstoji! 

Tamara Milovanović, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content