Problemi u hranjenju

Pismo

Borim se s problemima u hranjenju (anoreksija i bulimija).

Prije tri godine kad je krenula izolacija zbog Covida, naglo sam smršavila pet-šest kilograma, namjerno. Drastično sam smanjila količinu kalorija koje unosim na dnevnoj bazi. Otad sam hiperfokusirana na hranu, svoje tijelo, kalorije i obroke. Od prošle godine, kada sam malo vratila kile, počelo mi se događati da ne jedem normalno pet-šest dana, a onda ‘bingeam’ i pojedem milijun kalorija u jednom danu – i onda to povratim. Moje raspoloženje i mentalno stanje jako ovisi o tome što jedem, kako jedem i koliko kila imam. Nakon ‘bingeanja’ znam imati blage napadaje nervoze koji dovode do povraćanja. Primijetila sam da mi se kvare zubi, u dva tjedna pukla su mi dva zuba (vjerojatno od kiseline). Obratila sam vam se jer mi je jedna prijateljica rekla da moram porazgovarati s nekim. Inače, još uvijek nisam sigurna da želim riješiti problem iako sam ga svjesna. Još uvijek mi je glavni cilj doći do neke svoje idealne težine u glavi, idealnog tijela.

Što se tiče mojeg društvenog života, okružena sam divnim i otvorenim ljudima kojima vjerujem. Zadnjih mjesec dana sam u malo kaotičnom razdoblju, jako puno izlazim i svaki vikend pijem. Prioritet u životu mi je zabavljati se i na to mi se svede cijeli tjedan. Osjećam da je to možda malo nezdravo jer bježim od sebe i ne uzimam si prijeko potrebno vrijeme za fizičko i psihičko zdravlje.

Odgovor

Draga čitateljice,

prije svega bih pohvalila tvoju odvažnost i spremnost na promjenu koju si pokazala javljanjem na ovaj portal. Teškoće koje opisuješ nešto su s čime se mnogi mladi ljudi danas susreću, a mogu uvelike utjecati na tvoj život i funkcionalnost, kao što i sama primjećuješ. Naime, poremećaji hranjenja mogu ozbiljno ugroziti mentalno, ali i tjelesno zdravlje te u konačnici mogu biti pogubni za život osobe. Stoga je od iznimne važnosti potražiti podršku stručnjaka, što je i prvi korak prema rješenju i sveukupnom rasterećenju. Činjenica da oko sebe imaš ljude kojima vjeruješ i na koje se možeš osloniti svakako će taj proces olakšati.

U Rijeci djeluje niz stručnjaka za mentalno zdravlje kojima se s povjerenjem možeš obratiti i započeti proces oporavka uz stručnu podršku (KBC Rijeka, Nastavni zavod za javno zdravstvo, Domovi zdravlja, privatne psihoterapijske prakse). U Hrvatskoj djeluje  i neprofitna organizacija naziva Centar za poremećaje hranjenja BEA  gdje se možeš ujedno informirati i dobiti podršku vezanu uz teškoće koje opisuješ (http://www.centarbea.hr/).

Iva Kirša, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content