Problem s osjećajem ljubavi

Pismo

Imam problem osjećati se voljenim. Sa svojom sam djevojkom četiri mjeseca. Imamo odnos pun ljubavi; stalno izražavamo ljubav jedno drugome, imamo odličan seksualni život, imamo zabavne ideje za spojeve, puno se smijemo, provodimo puno vremena zajedno i čak razgovaramo o budućem zajedničkom životu, a ona je priznala da bi rekla ‘da’ kad bih je zaprosio. Očito je da me moja djevojka voli kao što ja volim nju.

Nažalost, imam duboko ukorijenjen problem s osjećajem ljubavi. Dovoljan je jedan dan da je tiša nego inače, rjeđe/suhoparno odgovara na poruke ili da je doživljavam hladnijom ili distanciranijom nego inače – i ja upadnem u stanje kratkotrajne depresije. Ništa ozbiljno, ali dovoljno da potpuno promijeni moje raspoloženje za taj dan i natjera me da prizovem pesimistične misli poput toga da je više ne privlačim, da me ne voli i da je našem odnosu došao kraj.

Općenito zapravo nemam problema sa samopoštovanjem ili barem mislim da nemam. Ali upravo u takvim situacijama dolazi do izražaja moja nesigurnost. Ne znam odakle potječe. Ipak, to nije u potpunosti u mojoj glavi jer moja djevojka priznaje da ima problem s naglim promjenama raspoloženja zbog čega zna nekad djelovati udaljenija i hladnija nego inače. Nemam problema s tim i volim je unatoč emocionalnim promjenama koje povremeno ima, ali jednostavno mi je teško osjećati se voljenim u takvim slučajevima. Važno je naglasiti da su rijetki slučajevi kada se to dogodi te je većinu vremena naš odnos odličan. Što da napravim?

Odgovor

Mišljenje koje imamo o sebi utječe i na odnose s drugim ljudima. Dobro mišljenje o sebi i svojim sposobnostima preduvjet je psihičkog zdravlja i uspješnog funkcioniranja osobe te je povezano s doživljenjem više ugodnih emocija, većom otpornosti na stres te manjom ranjivosti. Suprotno tome, nisko mišljenje o sebi ima nepoželjne posljedice; stvara tjeskobu, stres, pojačava doživljaj usamljenosti i prediktor je razvoja simptoma depresivnosti. Često dovodi do problema u odnosima i to pogotovo u romantičnim odnosima.
Kako nastaje nisko samopoštovanje i samopouzdanje? Sliku koju razvijamo o sebi stječemo u najranijoj dobi, a prva ogledala su roditelji. Nažalost, još uvijek nije dovoljno osviješteno kolika je važnost roditeljskih pozitivnih povratnih informacija; hvaljenje njihova truda, isticanje osjećaja ponosa te korištenje primarno konstruktivnih kritika u komunikaciji. Razvoj slike o sebi oblikuje se kroz autoritete u sustavu obrazovanja, a u adolescenciji i u vršnjačkoj sredini. Katkad je potrebno osvijestiti koliko je to dugotrajan i kompleksan proces te da određena odstupanja i neadekvatni odnosi ostavljaju dugotrajne posljedice na osobu.

Naveo si kako imaš duboko ukorijenjen problem s osjećajem ljubavi pa me zanima na osnovi čega si došao do tog zaključka? 

Jesi li i prije u odnosima osjećao nepovjerenje i nesigurnost? Jesi li doživio razočaranja u bliskim odnosima, jesi li se osjećao napuštenim? Katkad nas neugodna iskustva iz prošlosti čine opreznijima pa teže uspostavljamo osjećaj povjerenja.

Drago mi je pročitati da vam odnos tako lijepo napreduje i važno je dati si vremena. Nekad nam je potrebno malo dulje vremena da se potpuno opustimo i da svakodnevne izazove lakše toleriramo i manje ruminiramo. 

Kada nas preplavi tjeskoba, prvi je poriv da uspostavimo određenu kontrolu nad situacijom koja nas zabrinjava. Primjerice, ako smo zabrinuti oko ishoda na nekom važnom ispitu,  tjeskoba nas motivira da više učimo. 

U romantičnom odnosu mogućnost kontrole vrlo je mala jer je s druge strane osoba koja ima svoje želje, potrebe i osjećaje na koje samo djelomično možemo utjecati. Ulaganje u vezu uvijek ide uz rizik da ćemo biti povrijeđeni.

Može li se što učiniti? Može se samo razgovarati i, ako nam je stalo, ulagati i dalje.

Postavlja se pitanje kako ti u tim trenucima nesigurnosti i brige reagiraš. Kada nas preplavi tjeskoba znamo i neprimjereno reagirati i zbog straha povrijediti dragu osobu iskazujući nepovjerenje. Važno je provjeriti smatra li tvoja partnerica prihvatljivim tvoje ponašanje u tim situacijama.

Tvoje je pitanje što možeš učiniti. Što se tiče veze mislim da je važno dati si vremena i vidjeti kako će se vaš odnos razvijati. Ključ svakoga kvalitetnog odnosa jest otvorena i iskrena komunikacija. I na tome treba raditi.

Tvoje samopoštovanje i samopouzdanje, ako je uistinu narušeno, potrebno je graditi kockicu po kockicu. Uočiti odakle potječu negativne misli i osjećaj manje vrijednosti. 

Za rad na sebi potrebno je vrijeme i posvećenost, ali sve uloženo se uvijek višestruko isplati.

Tamara Milovanović, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content