Problem s mentalnim zdravljem

Pismo

Poštovani,
moja cura ima velikih problema s depresijom i anksioznošću. Govorim joj već dugo vremena da napravi neki korak u vezi  s tim, ali odugovlači jer se boji i jer ne zna što napraviti. Nije u mogućnosti priuštiti si privatno psihološko savjetovanje pa ako znate tko je kvalitetan psihijatar/psihoterapeut na području Rijeke, kod kojega se može ići preko socijalnog, molim vas da mi napišite. Ne znam što više napraviti, a želim da se pomakne s mrtve točke. Samo bih volio da nas netko negdje uputi.
Hvala puno.

Odgovor

Primjećujem da ipak danas postoje pozitivni pomaci u traženju stručne psihološke i psihijatrijske pomoći jer je ljudima sve jasnije i da njihovo mentalno zdravlje zaslužuje prostor i vrijeme. Kada ignoriramo postojanje emocionalnih ili psiholoških teškoća i ograničenja u svakodnevnom funkcioniranju, možda usporavamo oporavak koji se započinje događati kada razgovaramo sa stručnim osobama.

Pohvalno je što ste se javili i tražite za svoju djevojku informacije. U Rijeci postoji velik broj stručnih i kvalitetnih osoba koje se bave područjem mentalnog zdravlja i mogućnosti su brojne. Ako vam je djevojka studentica, slobodno se može obratiti Studentskom savjetovališnom centru koji niz godina radi sa studentskom populacijom. Postoji i mogućnost javljanja svom liječniku opće prakse koji djevojku može uputiti na stručnjake u Domu zdravlja i Kliničkom bolničkom centru. Postoje i udruge koje su aktivno uključene u pružanje psihološke podrške i pomoći.

Razumijem da nije jednostavno potražiti pomoć i da ljudi često čekaju posljednji trenutak nadajući se da će se stanje promijeniti. Psihoterapijski razgovor je kontekst u kojem osoba može pronaći nove ideje za izlazak iz krize, promijeniti percepciju same sebe i pronaći nadu za drukčiji način rješavanja problema.

Anamaria Blažić, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content