Pismo

Pozdrav. Imam problem s pritiskom koji se pogoršava negativnim razmišljanjem. Najviše mi smeta što mi uzrokuje nesanicu. Ne mogu shvatiti što me muči i ne znam kako si pomoći. Pritisak se javlja kad sam ovdje, kad sam doma, smiri se. Pritisak zna biti popraćen i znojenjem i nemogućnošću ležanja ili obavljanja bilo koje aktivnosti. Užasno mi smeta i ne mogu to podnijeti, ne znam što da radim, molim vas savjet. Unaprijed vam hvala.

Odgovor

Draga djevojko, hvala ti što si s nama odlučila podijeliti svoj izazov.

Osjećaj pritiska vrlo je neugodna tjelesna senzacija i mogu razumjeti njezin negativni utjecaj na kvalitetu spavanja, kao i na obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Imaš pravo, naš način razmišljanja utječe na naše tjelesne senzacije, emocije i ponašanje. Kako bi postala svjesnija da tvoj način razmišljanja utječe na tebe i tvoje funkcioniranje, potrebno ga je detaljnije upoznati. U tu svrhu, u privitku ti šaljem vježbu samomotrenja koja ti može omogućiti jasniji uvid u raspon situacija u kojima se pritisak javlja i njihov intenzitet te ćeš otkriti način kako prepoznati misli koje potencijalno „dolijevaju ulje na vatru“.

Znaš, različite stvari mogu dovesti do simptoma koje proživljavaš, kao npr. izloženost stresnijim životnim događajima. Voljela bih da na trenutak zastaneš i provjeriš što ti se trenuačtno događa u životu. Koliko te trenutačni događaji ispunjavaju? Jesi li nedavno imala značajnijih promjena, neovisno koje vrste? Je li se nedavno nešto dogodilo što je značajnije utjecalo na tebe? Stres mogu izazivati i pozitivne situacije, uz negativne ili neutralne. Na kojim su mjestima simptomi izraženiji, odnosno manje izraženi? Kako možeš povećati boravak na mjestima na kojima su simptomi manje izraženi?

U situacijama stresa, naš je način razmišljanja često negativan i iskrivljen, odnosno naš um percipira opasnost, bilo da je ona stvarna ili zamišljena. Kao posljedica toga, naše je tijelo stalno budno i spremno odreagirati, a najčešće su reakcije koje biramo borba ili bijeg od te opasnosti. Na svjesnoj razini to se očituje kao napetost, nelagoda, iritiranost i osjećaj kao da smo na rubu. Dobra je vijest što mi ljudi, uključujući i tebe, imamo sposobnost umiriti tijelo i taj tzv. sustav borba/bijeg. Tu puno može pomoći disanje jer je to važna poveznica između tijela i uma te istodobno može utjecati na oboje. Predlažem ti da svaki dan, ujutro i prije spavanja, odvježbaš kratku mindfulness vježbu usmjerenu na tijelo i disanje. U privitku ti šaljem jednu opciju koja te može usmjeriti na istraživanje dodatnih vježbi koje ti više odgovaraju.

Općenito me zanima kako provodiš slobodno vrijeme? U kojim aktivnostima uživaš? Kakav ti je društveni život? Koliko i kako provodiš vrijeme s prijateljima? Često se događa da u situacijama pojačanog stresa dominiraju aktivnosti koje „moramo“ napraviti, a zbog osjećaja iscrpljenosti nemamo snage ni volje za aktivnosti u kojima uživamo i koje nas opuštaju. Voljela bih da razmisliš i uvedeš barem jednu ugodnu aktivnost na tjednoj razini. Možeš preuzeti pristup „korak po korak“ i u odabranoj aktivnosti uživati 5 – 10 minuta te postupno povećavati vrijeme provedeno u njoj. Sjeti se kako ugodne aktivnosti pozitivno djeluju na razmišljanje, emocije i ponašanje.

Nadam se da sam uspjela odgovoriti na tvoja pitanja i barem malo ti olakšala izazov koji je pred tobom. Sretno i uz tebe sam!

Sara Jurdana, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content