Potraga za poslom

Pismo

Prije dva mjeseca završila sam studij i vratila se natrag doma, živjeti s roditeljima. Otad tražim posao i prilično mi je teško. Prijavila sam se na mnogo natječaja i poslala barem 30 otvorenih molbi. Većinom dobivam odbijenice ili odgovore da trenutačno ne zapošljavaju, što izrazito loše utječe na moje mentalno zdravlje. Od nekih poslodavaca uopće ne dobijem odgovor, čak se ne udostoje javiti mi da su zaposlili nekoga drugog kako bih mogla nastaviti s potragom. Dani su mi prilično prazni, prijatelji imaju faks ili posao te se stignu družiti samo preko vikenda. Zbog svega toga osjećam se izrazito anksiozno. Osjećam se kao da trenutačno nemam svrhu, a svaka nova odbijenica sve više pridonosi mom osjećaju praznine. Javile su mi se i određene probavne tegobe. Pokušala sam se zdravije hraniti i počela sam trenirati, no nije došlo do pomaka, što me navelo na zaključak da su probavne tegobe vjerojatno posljedica anksioznosti i toga što nemam dnevnu rutinu. Upravo to što imam jako puno slobodnog vremena, dovodi me do toga da o svemu previše razmišljam i pretjerano analiziram situaciju u kojoj se nalazim. Roditelji mi ništa ne zamjeraju, no osjećam pritisak da što prije pronađem posao. Osjećam se razočarano jer mi sustav u kojem živimo ne pruža ni priliku da pokažem svoje talente i mogućnosti. Nadam se da ću se kad pronađem posao osjećati bolje, no katkad nisam ni u to sigurna. Ipak, nadam se da neću predugo čekati, ipak imam i dozu optimizma u sebi.

Odgovor

Draga djevojko,

hvala ti na javljanju i spremnosti da s nama podijeliš trenutačni izazov koji je pred tobom.

Razdoblje nakon završetka fakulteta kod većine uključuje osjećaje koje ti opisuješ – prazninu, traženje smisla života, tjeskobu i anksioznost, i to posebno ako odmah nije uslijedilo zaposlenje. Ti su osjećaji očekivani s obzirom na opisanu situaciju jer upravo neizvjesnost njezina trajanja čini situaciju još izazovnijom. Želim da znaš kako pronalazak posla ne ovisi samo o tebi, nego, čak dapače, prvenstveno o ekonomskim i okolinskim čimbenicima. Pohvaljujem te za dosadašnje aktivno traženje i voljela bih da u tome ustraješ jer su to čimbenici na koje možeš utjecati. Neodgovaranje na e-mailove, kao ni na prijave nažalost su sastavni dio cijelog procesa. I zato zadrži dozu optimizma koju imaš u sebi jer će ti ona poslužiti da držiš pozornost na čimbenike koji su pod tvojom kontrolom.

Često se dogodi da nakon studija na neki način „izgubimo“ strukturu dana, kao da se na neki način pogubimo. I zato je jako dobro krenuti od ponovne uspostave dnevne rutine. Spominješ da si pokušala s time, no ohrabrujem te da ponovno ustraješ u tome. Sjeti se kako je za uspostavljanje nove rutine potrebno uglavnom više vremena nego što nam se čini i zato ne odustaj kada bude najteže.

Voljela bih da na neki način uživaš u ovom razdoblju, odnosno da razmisliš na koje sve načine možeš povećati vlastitu konkuretnost na tržištu dok proces traženja posla traje. Koje postojeće vještine želiš unaprijediti? Koje vještine duže vrijeme želiš naučiti, a zbog fakultetskih obveza jednostavno nisi imala vremena? Koji je tvoj idealan posao? Koje osobne kvalitete bi unijela na radno mjesto? Koje kvalitete/vještine/sposobnosti taj posao zahtijeva? Kako ih možeš unaprijediti i ojačati?

Osim što ćeš potencijalno odvojiti vrijeme za usavršavanje, zanima me kako općenito provodiš slobodno vrijeme. Jesu li svi kolege i prijatelji zauzeti radnim danom? Na koje sve načine možeš iskoristiti vrijeme s prijateljima, osim druženja vikendom? Kako bi se ti, trenutačno u svom životu, željela relaksirati, opustiti i puniti baterije? Koje vrste novih aktivnosti bi voljela probati? Koje stare aktivnosti bi željela ponovno prakticirati ili ih činiti više?

Sva prethodna pitanja imaju za cilj povećati tvoju aktivaciju i obogatiti dan/tjedan. S obzirom na to da pronalazak posla procjenjuješ važnim, što osobno cijenim, želim da znaš kako je pohvalno što trenutačno imaš fokus na pronalazak posla, no također je važno da ostatak pažnje i energije usmjeriš na aktivnosti u kojima uživaš i koje te osnažuju. To će ti omogućiti uspostavu balansa između aktivnosti koje te „troše“ i „hrane“. U najizazovnijim trenucima, sjeti se zapitati što je pod tvojom kontrolom i tek onda razmisliti o daljnjim akcijama.

Dodatne savjete o traženju posla nakon fakulteta možeš pronaći na sljedećem linku: https://e-usmjeravanje.hzz.hr/.

Nadam se da sam ti uspjela odgovoriti na tvoja pitanja. Ovo je razdoblje izazovno, no u isto vrijeme ima prolazni karakter. Upornost se uvijek na kraju isplati. Glavu gore i uz tebe sam!

Sretno!

Sara Jurdana, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content