Pismo

Pozdrav.
Da skratim priču – moj je problem partnerova bivša. Partner i ja smo puno poslije njihova razvoda postali partneri, što ona osporava i već godinama pokušava me oblatiti pred svima kao krivca za njihov razvod samo zato što smo se poznavali i prije njihova razvoda. Ona je ta koja je prevarila mog partnera, oduzela mu novac, ona je ta koja je svojim ponašanjem ubila svu moju dobru volju. Moj se dečko postavio ispravno, ali ona i dalje ne prestaje sa svojim toksinima, koristeći njihova sina za manipulaciju. Toliki problem mi je sama njezina pojava da više ne izlazim, dobivam napadaje panike kad je vidim, sretnem. Ne znam kako se nositi s tim licem – problem je što znam da smo partner i ja potpuno ispravni u cijeloj situaciji. Da stvar bude jasnija, niti imamo djece, niti smo krenuli naprijed kako treba, nismo ni u braku, dok ona sa svojim partnerom ima već dijete od dvije godine. I dalje nama ne da da živimo. Ozbiljno razmišljam da se povučem iz svega jer se pitam što će biti u budućnosti. Ne okrivljujem svoga partnera, okrivljujem institucije koje nisu poduzele apsolutno ništa, počevši od socijalne skrbi preko DORH-a, da, toliko je daleko išlo. I nemam snage više izdržavati njezine narcisoidno manipulativne epizode, niti to da se ja osjećam krivom za sve, a daleko sam od bilo kakvog krivca. Recite mi, molim vas, kako da izdržim. Partnera volim najviše na svijetu i ne odlazi mi se od njega i njegove dobrote. Hvala vam puno.

P.S. Molim ujedno i preporuku psihologa za seanse uživo.

Odgovor

Draga djevojko,

mnogo je toga što mi sami, a tako i naš partner, donosimo u zajedničku vezu: svoje vrijednosti,  uvjerenja, interese, navike, očekivanja, želje, između ostalog i povijest prijašnjih veza, iskustva koja su nas obilježila, nezavršene poslove. Vaš partner ima dijete iz prve veze, što znači da ne može u potpunosti isključiti bivšu partnericu, s kojom je u konfliktnom odnosu. Nemam informacije što se to točno događa s bivšom partnericom, ali čini mi se da je njihov  odnos obilježen ljutnjom, nepovjerenjem, incidentima. Stvari objektivno nisu nimalo jednostavne. Postupci pri DORH-u i Centru za socijalnu skrb znaju biti dugotrajni i mučni i sasvim sigurno pridonose osjećaju bespomoćnosti tijekom trajanja i prije donošenja odluka koje uvažavaju najbolji interes djeteta. U situacijama konfliktnih prekida događa se ovo što Vi opisujete: mnogo je nekonstruktivnog optuživanja i kritiziranja, zamjeraju se stvari iz prošlosti,  frustracija raste, neugodne emocije su snažne i teško je uspostaviti adekvatnu komunikaciju i suradnju. Problem se ne rješava niti brzo niti jednostavno, a u cjelokupan vrtlog ste uključena i Vi.

Često se događa da, kada imamo problem koji dugo traje, a nemamo mogućnost utjecaja na njegovo rješenje, postanemo njime mentalno zaokupljeni. Problem okupira naš um, velik dio vremena mislimo na to, uvijek iznova ponavljajući iste mentalne obrasce, što utječe na naše raspoloženje, crpi nam snagu i energiju te, kao u Vašem slučaju, eskalira napadima panike, brojnim izbjegavanjima (poput toga da više ne izlazite kako je ne biste sreli) i zanemarivanjem različitih aspekata svoga života.

Što se objektivne situacije tiče, to će još trajati, ali neće zauvijek. Međutim, vrlo je važno naučiti se nositi s tom situacijom. Upravo u tome imate mogućnost kontrole. Vaš je izbor hoćete li se i dalje prepustiti mentalnom angažmanu vezanom uz partnerovu bivšu ili se usmjeriti na svoj život i odnos s dečkom izvan te zavrzlame. Svoju pažnju i vrijeme možete radije posvetiti partneru, provoditi vrijeme s njim na drukčiji način, graditi odnos povjerenja, tražiti podršku unutar svoga kruga bliskih ljudi i posvetiti se svojim interesima, baviti se sobom radije nego njome.

Savjetovanje sa stručnom osobom može Vam pomoći kako prepoznati moguće promjene i krenuti u njih. Također bi bilo korisno istražiti što sve pridonosi tome da na opisanu situaciju reagirate baš ovakvim intenzitetom i na opisani način, pa je namjera za uključivanje u seanse s psihologom uživo jako dobra. Što se preporuke za psihologa tiče, mogućnosti besplatnog savjetovanja su Vam malo ograničene, s obzirom na Vašu dob. Za mlade do 29 godina ima dosta mogućnosti pa nije naodmet da pokušate zatražiti termin u riječkim udrugama (Terra, UZOR). Privatnih psihologa ima zaista mnogo i možete ih potražiti na internetu, ali morate biti svjesni da ćete na svoj termin vjerojatno čekati jer su potrebe za savjetovanjem trenutčno mnogo veće od dostupnih mogućnosti. Nemojte zbog toga odustati jer sve što Vam danas treba bit će dugoročno korisno u budućnosti.

Nataša Jelenić Herega, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content