Osjećam užasan strah kad moram nešto izlagati pred svima…

Pitanje

Pozdrav! Imam 19 godina i ove sam godine upisala sociologiju. Inače mi na faksu dobro ide, položila sam sve kolokvije, ali osjećam užasan strah kad moram nešto izlagati pred svima.

Jednom sam trebala držati prezentaciju zajedno s još tri studenta, a to me jutro toliko uhvatio strah da sam počela povraćati i nisam mogla uopće doći na faks. Jako mi je neugodno jer je moja grupa morala izlagati bez mene, iako oni nisu pokazali da im je to bio problem.

Drugi put me toliko uhvatila panika da sam lagala profesorici da baš taj dan, kada sam trebala izlagati, moram ići na pregled. Rekla mi je da ne moram uopće izlagati, ali da ću zbog toga imati ocjenu manje. Ne znam što da napravim i ne znam kako da prevladam ovaj strah. Jako se bojim da ću se osramotiti i da će mi se svi smijati ili da će profesori misliti da sam glupa. Unaprijed hvala.

Odgovor

Draga čitateljice!

Kako razumijem po tvome pismu, ova je godina za tebe donijela neke životne promjene: započela si sveučilišni studij, sigurno si upoznala i mnogo novih ljudi, a čini se i da si uspješno odgovorila na prve pisane zadatke i naučila neka nova „pravila igre“ u učenju, što pokazuje da želiš i možeš ostvariti uspjeh na studiju. Ove okolnosti treba imati na umu kada se pojavi prepreka, kako bi prema sebi imala više razumijevanja i kako bi prepoznala da imaš snage riješiti teške zadatke. Pred tobom je još jedan takav zadatak, strah od javnog nastupa, jedna od najraširenijih vrsta anksioznosti.

Javno izlaganje je situacija u kojoj je pažnja drugih u potpunosti usmjerena na govornika, a strah od javnog nastupa tada se pojavljuje kao fiziološka reakcija (teško disanje, znojenje, drhtavica…) i zabrinjavajuće misli (npr. očekivanja da će drugi primijetiti nedostatke nastupa, reagirati kritično, briga da ćemo tijekom nastupa zastati i više nećemo moći ponovno započeti govor, da se nećemo moći dosjetiti naučenog…). Srećom, to je jedan od problema za koji su osmišljena razna rješenja, no zahtijeva (kao i učenje) malo treninga. Što vježbati kako bi se simptomi umanjili?

  • Zabrinjavajuće misli često otežavaju usmjeravanje na situaciju u kojoj se zapravo nalazimo: nije jednostavno istodobno razmišljati o gradivu koje treba prezentirati i promatrati vlastito unutarnje stanje te predviđati reakcije drugih. Stoga je potrebno unaprijed kritički sagledati ove ometajuće misli. Neke od misli koje mogu pomoći jesu: Gradivo koje izlažem ja najbolje znam, drugi koji me sada slušaju nisu pročitali niti pripremali ono što ja sada izlažem, stoga i teže mogu prepoznati ako pogriješim. Svatko može pogriješiti, a i ja duže pamtim svoje pogreške nego tuđe pogreške.

Može koristiti zapisati na papir zabrinjavajuće misli i odmah potom zapisati i protuargumente, preispitati istinitost ovih briga.

  • Vježbe disanja: kada nam tijelo postane distrakcija, korisno je vježbati ritmično i pravilno disanje aktivacijom trbušnih mišića. Ove vježbe pomažu u preusmjeravanju pažnje s neugodnih fizioloških reakcija, ali i pridonose njihovu umirivanju.
  • Podijeliti svoj problem s drugima: ako tvoje kolegice ne znaju za taj problem, mogle bi se naći u neugodnoj i neočekivanoj situaciji. Ako ga pak s njima podijeliš, možda ćete zajedno moći osmisliti način da situacija izlaganja i tebi bude ugodnija. Vježbanje javnoga govora u sigurnom okruženju, pred tek jednom bliskom osobom, može pomoći. Katkad je korisno najaviti mogući zastoj zbog straha jer nam drugi ljudi mogu pomoći u toj situaciji dodatnim strpljenjem. Vjerojatno ne bi bilo korisno tražiti zamjenske zadatke i propustiti priliku da se ovog straha riješiš vježbom.

Jesi li znala da u sklopu mnogih sveučilišta često djeluju studentska savjetovališta u kojima možeš dobiti stručnu pomoć za rješenje svoga problema? U našem gradu Studenski savjetovališni centar Sveučilišta u Rijeci provodi čak i posebne programe za smanjenje straha od javnog nastupa. Pitam se ne znači li to da u ovom problemu nisi jedina, a, čini se, niti sama. Nadam se da će ti ovih nekoliko redaka pomoći da uvidiš kako postoje načini da si sama pomogneš (iako postoje i knjige o ovoj temi koje možeš potražiti u knjižnici), ali i da znaš gdje pokucati kada se odlučiš riješiti straha koji priječi da pokažeš što možeš i znaš!

Katarina Banov, dipl. psiholog

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content