Obiteljski odnosi

Pismo

Poštovani, zamolila bih Vas za savjet. Imam problema s mužem zbog njegove mame. Žena mi ne dopušta da obavljam kućanske poslove, kuhanje i tako, ima 74 godine, a ja 30. Smatra da je ona najbolja i da sve zna najbolje raditi. Druga stvar, opsjednuta je mojim mužem, ostala je udovica rano, ima dva sina, ali ovaj prvi se oženio i otišao, a moj muž s njom živi dugo i ona mu maže svako jutro prstić, zatim želi da s njom spava kada je bolestan i tako. Mi imamo malu bebu, i ona uvijek naglašava kako on ne može spavati od maloga itd. Meni sve to smeta i dođe mi da potpišem rastavu, ali muž mi ne bi dao maloga, stalno time prijeti. Meni je ovdje dosadilo, ne volim biti u ovome stanu, većinom sam vani nakon što obavim svoje obaveze. Molim Vas da mi date savjet što da učinim i kako da postupim. Još gospođa svekrva strahuje od korone, i kad je dobije mene optužuje da sam joj ja to donijela i tako… Molim Vas za savjet. Hvala puno!

Odgovor

Poštovana,

prema ovome što opisujete imate konflikte sa svekrvom i život s njom vam je nepodnošljiv. Cjelokupna situacija utječe na Vaš odnos sa suprugom, a čini mi se da neke stvari kojima svjedočite utječu i na Vaše mišljenje o njemu. Ne znam što točno znači da mu ona svako jutro  „maže prstić“, ali zahtijevanje od njega da spava s njom kada je bolestan svakako nadilazi zdrav odnos majke i sina. Nekako osjećam da atmosfera u kojoj živite nije ugodna i razumljivo mi je da izbjegavate biti tamo, ali na žalost bježanje vam neće riješiti problem.

Žao mi je što niste opisali kakve točne probleme imate s mužem. Ono što čitam između redaka jest da se on njoj priklanja, podržava je, propušta pomoći Vama da mjesto gdje živite doživite svojim domom i osjećate se slobodno te Vam prijeti oduzimanjem djeteta u slučaju rastave.  Iz toga se može zaključiti da Vam je teško donijeti bilo kakvu odluku o promjeni, a kako ste trenutačno nezaposleni, vjerujem da i to utječe na mogućnosti koje imate.

Znam da tražite konkretan savjet, ali nitko Vam ne može reći što da radite.  Do odluke o tome što dalje, morat ćete doći sami.  Pritom razmislite što stvarno želite: ostati sa suprugom ili otići; preseliti se s mužem nekamo drugamo i  početi stvarati zajednički život bez svekrve ili pokušati sama. Ili ostati, ali pod kakvim uvjetima! Ako ne znate što zapravo želite, ovakva se situacija može nastaviti i nagomilati dodatne frustracije. Porazgovarajte sa suprugom o svemu, možda nije u potpunosti svjestan kako se osjećate, možda ni sam ne vidi rješenje, ali zajednički ga možete naći. Ako se ne pokaže sugovornikom željnim pronaći rješenje zajedno s Vama, onda bar znate da odluke donosite sami.

Ako želite da Vam netko pomogne u promišljanju o mogućnostima, obratite se u Obiteljski centar PGŽ-a, u SOS Rijeka-centar za nenasilje i ljudske prava ili Udrugu U.Z.O.R. gdje možete dobiti besplatnu psihološku, ali i pravnu pomoć. To će Vam pomoći da se osnažite u ideji da imate pravo donositi svoje odluke kakve god bile, bez straha da će vam netko zbog toga uzeti dijete. Muž to ne može tek tako učiniti, a navedene udruge i institucije u tome Vam mogu pomoći.

Nataša Jelenić Herega, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content