Obiteljska situacija

Pismo

Pozdrav! Već sam nekoliko dana u velikom stresu ne samo zbog završnih ispita u jesenskom roku već i zbog situacije kod kuće. Dakle, situacija kod kuće nije bajna, otac mi je liječeni alkoholičar, ali se, nažalost, vratio na staro. Zbog toga smo svi u obitelji malo na tankim živcima i uza sve to bliže mi se dani do ispitnih rokova. Već smo imali brojne razgovore s njim, ali ne pomaže, a ako i do njega nešto dopre, ne traje dugo. Što da napravim? Najgore je to što mu ne mogu pomoći, ali riskiram da padnem ispite zbog toga, ne mogu učiti kako trebam, koncentracija i motivacija su mi postale nedostižne.

Odgovor

Alkoholizam u obitelji, kao i druge ovisnosti, ostavlja posljedice na cijelu obitelj. Osoba nije u stanju normalno funkcionirati u svakodnevnom životu, nesposobna je ispunjavati svoju ulogu u obitelji, na poslu i u društvu, a članovi obitelji su to skloni tolerirati jer uvijek postoji nada da će doći do promjene. I dođe, ali bez adekvatnog liječenja obično traje kratko i ovisnik se ponovno vraća svom ustaljenom neadekvatnom obrascu ponašanja. To može imati značajan utjecaj na djecu i druge članove te na njihovo mentalno i fizičko zdravlje. Od iznimne je važnosti da stručnu podršku imaju i članovi obitelji ovisnika pa me zanima jesi li ti ikada s nekim razgovarala o tome kako se osjećaš i o odnosima unutar tvoje obitelji.
Dovoljno je stresno biti student u vrijeme ispitnih rokova, a svakodnevno se suočavati s narušenom obiteljskom dinamikom… nije čudno što kažeš da su ti motivacija i koncentracija nedostižne.
Postavlja se pitanje tvoje uloge u obitelji. Koja je tvoja odgovornost? S kakvim osjećajima se nosiš?
Svome ocu možeš biti podrška kada odluči potražiti pomoći i biti tu za njega, ali sve ostalo je izvan tvoje kontrole. Katkad djeca preuzimaju preveliku odgovornost na sebe i misle da mogu nešto promijeniti, ali djeca su ipak „samo“ djeca svojih roditelja.

U okviru trenutačnih mogućnosti razmisli postoji li vrijeme u danu i/ili mjesto gdje bi se mogla odmaknuti i posvetiti sebi i učenju? Imaš li koga s faksa s kim bi mogla učiti? Možda Sveučilišna knjižnica ili prostor knjižnice na fakultetu?

Trenutačno ti preostaje postaviti si manje ciljeve i ostvariti ih jer ćeš se tako osjećati bolje i time ćeš steći osjećaj samoefikasnosti, osjećaj da imaš kontrolu! Ovisnost člana obitelji dovodi do osjećaja nemoći ostalih članova te vjerujem da si se (pre)često tako osjećala. Vrijeme je da bar u određenom segmentu (pa makar to bio studij i polaganje ispita) imaš osjećaj kontrole jer vidim da ti je to važno.

Nisi napisala na kojoj si godini fakulteta, ali kako se primiče završetak studija, vjerujem da razmišljaš o traženju posla, a sljedeći je korak i osamostaljivanje i pronalazak vlastita puta.

Na tom putu bi bilo dobro potražiti podršku dragih osoba, ali i stručnu pomoć. Sveučilišni savjetovališni centar u sklopu kojega djeluje Psihološko savjetovalište pruža stručnu psihološku pomoć i podršku u postizanju akademskih uspjeha, povećanju efikasnosti studiranja i unapređenju kvalitete života. Možda je ovo trenutak da potražiš pomoć za sebe i time pokažeš i ostalim članovima obitelji da je traženje pomoći znak hrabrosti!

Tamara Milovanović, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content