Obitelj

Pismo

Živimo u obiteljskoj kući mojih roditelja. Imamo troje djece. Najmlađe ima godinu dana, srednje 13, a najstarije 15. Sa suprugom i bebom živim u malome podrumskom stanu, a dvoje starije djece su na katu s mojim roditeljima. Najstarije dijete krenulo je u srednju školu. Da napomenem, prvo i drugo dijete su mi iz prvog braka i žive s nama. Problem je, već i sami vidite, u više generacija pod istim krovom. Najstarije dijete često je u konfliktu s ostalim ukućanima i obrnuto. Financijski si ne možemo priuštiti adekvatan podstanarski smještaj, kao ni kupnju kuće ili stana. Dolazi do čestih verbalnih incidenata koje ne mogu više rješvati jer nitko nije potpuno u pravu niti u krivu. Što god učinim, problem se ponavlja i sve manje imam kontrolu nad svime. Umirim jednu stranu, počne druga, i tako unedogled. Čini mi se da nemam kontrolu nad ničim i to me sve više pogađa. Počelo mi je utjecati i na zdravlje. Zbog svega se osjećam loše, pogotovo jer znam što trebam napraviti, a ne mogu. Ne mogu se iseliti i ne imati za nahraniti ih. A ne želim ni da pate u vrtlogu rutine koja je pogotovo počela jako utjecati na najstarije dijete.

Odgovor

Dragi…,

obitelj je prva skupina ljudi kojoj u životu pripadamo. Međutim, obitelj ne čine samo osobe, već i njihovi međusobni odnosi. Obiteljski odnosi utječu na svakoga pojedinog člana obitelji, ali i svaki član obitelji utječe na obiteljske odnose. Hoće li međusobni odnosi biti skladni ili će dolaziti do teškoća u komunikaciji ovisi o mnogo činitelja. U pismu navodite nekoliko činitelja koji mogu utjecati na komunikaciju među članovima Vaše obitelji: zajednički život više generacija, novi brak, dolazak novog djeteta u obitelj, prilagodba djece iz prvog braka na Vašu novu suprugu, prilagodba supruge na Vašu djecu iz prvog braka, nemogućnost promjene stambenih prilika i ulazak starije djece u pubertet, odnosno adolescenciju.

Budući da u pismu navodite kako je najstarije dijete često u konfliktu s ostalim ukućanima, čini mi se da je riječ o temi koja Vas najviše zabrinjava ili je najvidljivija. Vaše najstarije dijete trenutačno prolazi razdoblje puberteta, odnosno adolescencije. Pubertet je faza koju karakterizira brz tjelesni rast i razvoj. Adolescencija je razvojna faza između početka puberteta i odrasle dobi te najčešće započinje između 11. i 13. godine i uglavnom traje do između 18. i 22. godine života. Dok se pubertet odnosi na tjelesne promjene, adolescencija se odnosi na psihičke promjene koje prate tjelesni razvoj puberteta. Budući da su ove promjene nagle i intenzivne, adolescenti često ne znaju kako se nositi s njima pa prevladavaju osjećaji zbunjenosti, povećane osjetljivosti, razdražljivosti, naglih promjena raspoloženja i impulzivnog reagiranja bez razmišljanja o posljedicama svojih postupaka. Adolescenti se često osjećaju neshvaćeni pa ulaze u sukobe s roditeljima, braćom i sestrama, nastavnicima i općenito autoritetima. Također, sve važnije im je mišljenje vršnjaka, što dodatno slabi utjecaj obitelji. U adolescenciji, stoga, nužno dolazi  do promjena i u obiteljskim odnosima. Zbog toga je dobra međusobna komunikacija izrazito važna.

Pred Vama kao roditeljem sada je razdoblje koje će iziskivati mnogo Vaše energije u traženju prave mjere u odgoju adolescenta. Važno je dopustiti adolescentima sve veće odvajanje od obitelji, ali i dalje zadržati jasne granice i pravila ponašanja. Ako nemaju granica, mogli bi se upustiti u ponašanja koja nisu dobra za njih ili su čak opasna. No, ako ste pretjerano strogi, to bi ih također moglo potaknuti da budu buntovni i krše pravila. Ne ponašati se prema njima kao prema djeci tako da umjesto njih obavljate stvari koje mogu sami obaviti, ali istodobno pokazati interes i pružiti pomoć kada je trebaju. Ne ponašati se prema njima ni kao prema odraslima jer to još uvijek nisu, ali im iskazivati razumijevanje i saslušati ih bez kritiziranja, uz povjerenje da će i oni Vas čuti i donijeti dobre odluke. Katkad će pogriješiti, ali će iz tog iskustva naučiti vrijednu životnu lekciju. Dajte im priliku da isprave svoje pogreške. Ako se ispričaju onome koga su povrijedili, to će ih potaknuti da razmisle o svojim postupcima i njihovim posljedicama. Bilo bi dobro da svi odrasli ukućani budu složni u odgojnim postupcima jer i to djeci pruža stabilnost i svjesnost o ponašanjima koja se od njih očekuju. Ovdje je važno da i Vaši roditelji prihvate koliko je važno da surađuju s Vama i budu Vam podrška. Iako će vjerojatno biti još svađa i burnih reakcija, pokažite djeci da razumijete i poštujete njihove osjećaje. Na taj način gradite povjerenje i djeca će biti spremnija da Vam se obrate za razgovor umjesto da Vam prkose.

Važno je imati na umu da ste prije kao obitelj funkcionirali na jedan način, a da su se dolaskom nove supruge, a zatim i bebe u obitelj, stvari promijenile te je potrebno vrijeme da se svi članovi obitelji prilagode na nov način života. Njegujte čvrst i skladan odnos s novom suprugom kako biste si međusobno bili podrška, ali i kako bi djeca stekla sigurnost da ćete ostati zajedno i da neće biti novih promjena na koje bi se morali navikavati. Odvojite i vrijeme koje ćete provesti nasamo sa starijom djecom kako bi znali da su Vam i dalje jednako važni u životu i kako bi imali prilike povjeriti Vam stvari o kojima se ne osjećaju ugodno razgovarati pred drugim članovima obitelji. Možda se nećete uvijek slagati s onim što Vam dijete kaže, ali imat ćete priliku riješiti nesporazume i pružiti mu razumijevanje i emotivnu podršku. U pismu nema informacija o Vašoj prvoj supruzi, no postoji mogućnost da Vaša starija djeca još tuguju zbog odvojenosti od majke, a tugu ne znaju iskazati drukčijen pa je iskazuju ljutnjom prema ostalim ukućanima.

Iz Vašeg pisma vidljivo je da imate razumijevanja i za svoje najstarije dijete i za ostale ukućane te da nastojite balansirati između potreba svih članova obitelji. Vaša nastojanja su hvalevrijedna, no ujedno vrlo iscrpljujuća za Vas. Da biste dobili kontinuiranu podršku u konkretnim situacijama teškoća u komunikaciji s najstarijim djetetom, ali i ostalim ukućanima, savjetovala bih Vam da uživo potražite pomoć stručnjaka koji su posebno educirani za navedeno područje, npr. stručna služba škole koju dijete pohađa, Obiteljski centar Primorsko-goranske županije ili Odsjek za promicanje i zaštitu mentalnog zdravlja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, koji svi nude besplatne usluge savjetovanja.

Srdačno,

Mia Host, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content