Pismo

Opsesivna sam prema bližnjima jer sam se nedavno zbog  faksa preselila u drugi grad. Vuče me nostalgija i to me usporava na faksu.

Odgovor

Hvala ti što si nam se obratila. Prema opisu koji si nam uputila primjećujem kako trenutačno prolaziš kroz veliku životnu (stresnu) promjenu. Upisala si se na studij koji nije u gradu/mjestu na kojem inače prebivaš i gdje se nalazi tvoja obitelj. Takve velike promjene (preseljenje u novi grad i promjena sredine u kojoj boraviš, život bez fizičke blizine obitelji, prilagodba na studij) sa sobom može unijeti čitav spektar emocija. Osamostaljivanje i odlazak na studij mogu zvučati kao vrlo uzbudljive promjene, no ne treba zanemariti kako se uz uzbuđenje može javiti i osjećaj zabrinutosti, tuge i straha. Takvi su osjećaji posve očekivani i ne znače da s tobom nešto nije u redu. Prilagodba na studij smatra se jednim od najzahtjevnijih izazova u životu mlade odrasle osobe. Razlog tomu su upravo brojne nove obaveze koje se odjednom očekuju od te mlade osobe, prihvaćanje novih uloga, uspostavljanje novih odnosa, ali i održavanje postojećih.

Prema tvom upitu, zvuči mi kao da se trenutačno teže nosiš s osamostaljenjem i da osjećaš tugu zbog odlaska od svojih bližnjih. Dosad si možda naučila kako je tvoja obitelj tu uz tebe i da je tvoj dom tvoje sigurno utočište. Odlazak na studij ne znači nužno ca će te tvoji bližnji napustiti. Vjerujem da su vaši odnosi i dalje postojeći, no zbog fizičke udaljenosti nešto su promijenjeni. Posve je očekivano da imaš potrebu čuti se s njima, znati što rade ili da želiš s njima podijeliti što si novog doživjela. Potrebno je neko vrijeme da se naviknemo na novi način života i usvojimo nova „pravila“ kako bi se stari odnosi nastavili održavati. Možda se sada čujete češće negoli prije dok si živjela s njima u istoj kući, što ne mora nužno odražavati da se radi o problemu. Ono što si im nekad prepričavala kada biste se vidjeli kod kuće, sada su možda zamijenili češći telefonski pozivi, poruke ili videopozivi.

S druge strane, kao što sam već prije spomenula, prilagodba na studij može biti uzbudljivo razdoblje, no od nas zahtijeva i da usvojimo neka nova ponašanja koja se nisu trebala razviti dok smo živjeli pod sigurnim utočištem svojih roditelja. Takve nas promjene mogu prestrašiti ili čak zabrinuti, a kada smo ustrašeni i zabrinuti prvo što želimo učiniti jest vratiti se tamo gdje smo sigurni (odnosno u tvom slučaju – kod kuće). Općenito se bojimo nepoznatih situacija pa nerijetko razmišljamo da se vratimo tamo gdje nam je sve poznato. Vrlo vjerojatno se i tvoji prijatelji, koji su se odselili zbog studija u novi grad, tako osjećaju. Možda ostavljaju dojam da su vrlo samouvjereni i općenito vrlo zadovoljni s odlaskom od kuće, no sigurna sam da se svatko od njih katkad našao u sličnom emocionalnom vrtuljku. Neki takve pomiješane osjećaje dožive odmah na početku studija, neki poslije, a neki ih doživljavaju tijekom cijele prve godine. To nam govori kako nismo svi isti i teško je očekivati da postoji određeno vrijeme kada znamo da se moraš prilagoditi. Prilagodba je jedinstvena i specifična za svakog te se svatko od nas nosi sa životnim promjenama na njemu jedinstven način.

Prilagodba na tvoju selidbu vjerojatno izaziva i neke promjene kod tvojih bližnjih. I oni se suočavaju s različitim emocijama, zato imaj razumijevanja i za sebe i za njih kako biste zajedno što lakše proživjeli ovo jako važno, ali stresno razdoblje.

Postoje neke stvari koje bi ti mogle olakšati prilagodbu na studij i fizičku udaljenost od obitelji pa bih vrlo rado to podijelila s tobom. Pažljivo pročitaj svaku od ovih preporuka i odaberi one koje ti se sviđaju i koje bi mogla provesti već ovih dana. Prilagodba će postati lakša ako nešto poduzmeš za sebe pa te svakako želim potaknuti da budeš aktivna.

1.     Potraži podršku okoline  – pronađi makar jednu osobu s kojom ti je ugodno i kojoj vjeruješ te s njom podijeli svoje osjećaje. Možeš joj otkriti  i svoju zabrinutost i postaviti joj pitanja o kojima razmišljaš. Imati nekoga uza se dodatno razvija osjećaj sigurnosti i pomaže nam da se osjećamo bolje. Ta osoba može biti netko iz tvoje nove ili stare sredine, važno je jedino da se uz nju osjećaš dobro. Ako odabereš nekoga iz svoje nove sredine, možda ćeš čuti i kako se ta osoba slično osjeća ili se tako osjećala prije nekoliko mjeseci, a sama spoznaja da nismo sami u ovome, može „skinuti teret s naših leđa“.

2.     Uključi se u razne aktivnosti ili nove zajednice  – jedna je od prednosti preseljenja u novi grad ta što u novom gradu sigurno ima nekih aktivnosti koje u svom rodnom kraju nisi imala. To može biti bilo što, od odlaska na neki koncert ili kazališnu predstavu/film do učlanjenja u kvizaške, čitateljske ili sportske klubove. Danas postoje brojne aktivnosti za studente pa se raspitaj kod svojih profesora, informiraj se na internetu ili potraži informacije na fakultetu kako bi se odlučila za one koje te više zanimaju. Tamo sigurno možeš upoznati nove ljude i dobro se zabaviti, a kad se zabavljamo vrijeme leti i brige nam se čine lakše.

3.     Budi nježna i strpljiva prema sebi – dopusti si određeno vrijeme da se prilagodiš na novu okolinu. Dopusti si da polako upoznaješ ljude i sredinu u koju si se doselila. Slobodno istraži po internetu ima li kakvih zanimljivosti u gradu u kojem studiraš pa pitaj nekoga da te povede. Imaj na umu da je prilagodba proces, a to znači da se stvari ne mogu promijeniti preko noći. Ako ustraješ i trudiš se prihvatiti nove promjene koje su se dogodile, vjerujem da ćeš uskoro spoznati i one pozitivne stvari preseljenja.

4.     Brini se o svome mentalnom i fizičkom zdravlju – budi fizički aktivna, pažljivo raspoređuj svoje obaveze tako da u danu uspiješ učiniti makar jednu ugodnu aktivnost za sebe (npr. pogledati jednu epizodu s prijateljem/com), pripazi na prehranu koliko možeš i ograniči količinu alkohola. Droge svakako izbjegavaj.

5.     Piši – preporučujem ti da isprobaš tehniku pisanja. Pisati možeš o svim svojim zabrinutostima, osjećajima, pitanjima koje imaš, a da to poslije više ne trebaš pročitati. Papir sve trpi, stoga slobodno piši o čemu god razmišljaš. Za ovu tehniku potrebni su samo papir i olovka. Odvoji vremena koliko god ti je potrebno i slobodno kreni pisati o čemu trenutačno razmišljaš. Piši dokle god ne osjetiš da si sve napisala.

Očito je da ti ovo razdoblje nije lako i tražiš podršku za sebe. Hvala ti što si mi dopustila da ti pomognem, a iskreno se nadam da si u mom odgovoru pronašla utjehu i podršku koju sam ti htjela pružiti. Ako primijetiš da se i dalje teže prilagođavaš i rado bi se s nekim savjetovala uživo, upućujem te da potražiš dostupna savjetovališta u Rijeci na ovoj poveznici: https://svejeok.hr/psiholoska-pomoc-u-rijeci/

Sretno!

Gracia Dekanić Arbanas, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content