Ništa nema smisla

Pismo

Jutra su mi jako teška. Ne kao kad se ne naspavam. I tada s razbudim i bude okej, no jednostavno ne nalazim volju da krenem u dan, kao da sam okovima vezana za krevet. Zbog tog problema nisam u radnom odnosu već tri mjeseca. Jako se neproduktivno osjećam, ništa nema smisla, ne vidim uopće potrebu za bilo čime. Dodatno me naravno muči što me nitko i ne želi  zaposliti jer nemam završenu srednju školu, no i kad nađem posao, strah me hoću li ga moći zadržati. Zadnji sam izgubila jer nisam bila redovita, nisam se mogla natjerati ustati iz kreveta i izaći iz kuće, kasnila bih, osjećala se loše među ljudima, napustila bih radno mjesto. Koliko god jedem, stres me jednostavno guta. Jako teško inače dobivam kile, no kad sam okej, to nije problem. No sada je to teško, mršava sam koliko god jela, i samopouzdanje mi je jako narušeno.

Odgovor

Težina tvojih riječi odražava teško razdoblje kroz koje prolaziš već dulje vrijeme. Otežano ustajanje, manjak motivacije i interesa, neproduktivnost, beznadnost, izbjegavanje socijalnih kontakata, oslabljen apetit, narušen ritam spavanja simptomi su koji se mogu svesti pod zajednički nazivnik depresivnog poremećaja. Osim samih simptoma, depresija ima paralizirajući učinak na osobu koju simptomi čine sve pasivnijom, a dugotrajna neaktivnost dodatno blokira našu motivaciju za promjenom i traženjem rješenja, što pridonosi beznadnom i narušenom povjerenju u vlastite sposobnosti. Kada su jutra teška kao što opisuješ i kada je uspjeh u danu ustati iz kreveta, vjerujem da treba golema količina energije da se napiše ovaj upit i budi ponosna na sebe što si smogla snage za to.

Ponašati se u suprotnosti s onime na što te depresija prisiljava, jedno je od oruđa koje možeš upotrijebiti u ovoj borbi. Aktivacija ponašanja pridonosi promjenama raspoloženja i podiže razinu ugodnih emocija koje su svedene na minimum. Kao što sama prepoznaješ, pokretanje zahtijeva velik napor, no važno je postupnim koracima prekinuti dugotrajnu neaktivnost. Kreni od malih ciljeva – svaki dan ustati iz kreveta, obaviti osobnu higijenu, skuhati obrok, napraviti neki kućanski posao, pogledati epizodu humoristične serije ili poslušati veselu pjesmu – tek su neki od načina koji mogu učiniti razliku u tvom raspoloženju. Pokušaj unaprijed isplanirati aktivnosti za taj dan i ne opteretiti se odjednom s previše ciljeva, kreni s jednim ili dva i postupno ih povećavaj. To će pridonijeti osjećajima efikasnosti i zadovoljstva koji ti trenutačno kronično nedostaju. Ovo je jedan zgodan video koji prikazuje mehanizam na koji se depresija održava, ali i kako ga je moguće prekinuti: https://www.youtube.com/watch?v=XiCrniLQGYc&t=2s

Izvan je okvira ovog portala postavljanje dijagnoze, a samim time i odabira najboljeg načina liječenja, no ono što je svakako evidentno jest da ne trebaš i ne smiješ prolaziti kroz ovakvo razdoblje sama. S obzirom na dugotrajnost trajanja simptoma koji uvelike narušavaju tvoju kvalitetu života i funkcionalnost, moguće je da će biti potrebna primjena lijekova koji će utišati emocionalnu oluju i dati tijelu potrebnu energiju za pronalaženje rješenja. Nazovi liječnicu opće prakse, zatraži uputnicu za pregled psihijatra i naruči se. To je početak traženja izlaza iz labirinta u kojem se trenutačno nalaziš, a pomoć liječnika bit će putokaz kamo krenuti.

Ana Goleš, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content