Pismo

Pozdrav,
zovem se X. Imam 27 godina. U zadnjih sam nekoliko mjeseci jako neraspoložen, čak depresivan. Sve je počelo kada mi se počela sviđati kolegica s posla, ali osjećaji nisu obostrani. U dobrim smo odnosima, ali ja se ne mogu pomiriti s tim da između nas neće biti ništa.
Nemam volje za aktivnosti koje su me prije veselile, samo bih spavao. Osjećam se jako usamljeno (i inače nemam baš nekog društva) i imam osjećaj da neće nikad biti bolje. Volio bih da me nema.

Odgovor

Dragi mladiću, lijep pozdrav i tebi. Baš nam je drago što si s nama odlučio podijeliti svoje iskustvo.

Čitajući tvoje pismo doista osjećam opisanu tugu i način na koji ona utječe na tvoju energiju. Tuga je emocija koja se javlja kada doživimo neku vrstu gubitka, koji može biti stvaran ili zamišljen. Znaš, depresija u geografskom smislu simbolizira ulegnuće koje je najčešće crne boje, što se lijepo odražava u psihološkom smislu – depresivno raspoloženje obilježavaju negativne i crne misli o sebi, svijetu i budućnosti. Ono što pojačava intenzitet i jačinu naših emocija jest način na koji interpretiramo situaciju koja ju je potaknula. Kako ti interpretiraš situaciju s kolegicom? Koji su još načini interpretacije? Da ti se najbolji prijatelj nađe u takvoj situaciji, što bi mu savjetovao?

Depresija  može provocirati um da vidi samo negativno, da donosi zaključke samo na temelju nekoliko informacija, ne uzimajući u obzir cjelokupnu sliku ili tzv. „drugu stranu novčića“. Utječe tako da krenemo razmišljati samo u dvije kategorije – npr. ili smo voljeni ili nismo, ili smo privlačni ili nismo, ako se još nismo ostvarili u nekom području života, ne vrijedimo uopće. Negativne misli imaju snažan učinak na emocije i ponašanje i zato ti iskreno vjerujem kad kažeš da utječu na tvoju dnevnu energiju i kvalitetu spavanja. Melankolično raspoloženje i negativne misli vole čuvati osobu u „sigurnoj zoni“, tj. u tom ulegnuću – motivira je da se prisjeća samo situacije u kojoj je odbačena, da vjeruje kako nije vrijedno više uživati u aktivnosti u kojima je prije uživala, da misli kako je najbolje da je nema. U kojoj mjeri se to događa i kod tebe? Ono što trebaš znati jest da je to depresija, a ne ti, i to nema veze s tvojim sposobnostima, vještinama i jakim stranama. Izlaz postoji, a snaga je u tebi i kod tebe prepoznajem kapacitet za uvođenje promjena. Vidiš, unatoč raspoloženju koje opisuješ i situaciji koja ti se dogodila, ti odlaziš na posao. Nije uvijek lako, no takvim ponašanjem pokazuješ da si jak. Jesi li i ti toga svjestan? Koje su još tvoje jake strane? Koji su još tvoji razlozi da ustaneš i ustraješ u ispunjavanju dnevnih obaveza i ciljeva koje imaš u životu?

Za daljnje pozitivne promjene potrebna nam je opet tvoja snaga volje i to doslovno rečeno jer će promjena u raspoloženju i energiji doći kada se svojom snagom volje pokreneš i to sitnim, sitnim koracima. Mnogi vjeruju kako će se ponovno aktivirati tek onda kada se budu osjećali bolje, no kod depresije vrijedi obrnuto – najprije se treba pokrenuti, pa će i razina energije biti veća. Ohrabrujem te da tijekom ovih dana uspostaviš ili ustraješ u dnevnoj rutini koju imaš, a koja uključuje uobičajene stvari – ustajanje u određeno doba dana, obavljanje jutarnje higijene, odlazak na posao, dolazak s posla, obavljanje večernje higijene i odlazak na spavanje u približno isto vrijeme. Ako primijetiš da u određeno doba dana imaš znatniji pad u energiji, uvrsti neku ugodnu aktivnost u to vrijeme i neka za početak kratko traje. Sjeti se da aktivnost i u trajanju od pet minuta može učiniti puno jer je prvi cilj aktivirati se. U privitku ti šaljem dodatnu vježbu koja ti može pomoći osvijestiti koje aktivnosti možeš uvrstiti u dnevnu rutinu. Možeš razmisliti o uključivanju u aktivnost zajedno s prijateljem ili pak odabrati onu u kojoj možeš upoznati nove osobe. To može utjecati na osjećaj usamljenosti koji opisuješ. Kako ti to zvuči?

Tvoje javljanje na naš portal pokazuje da se brineš o svojem mentalnom zdravlju i da si svjestan da trenutačno trebaš osnaživanje. Nadam se da sam ti uspjela odgovoriti na tvoja pitanja i da će ti navedene vježbe olakšati nošenje s trenutačnom situacijom. Voljela bih da nastaviš promatrati svoje stanje te ako i nakon uvođenja navedenih promjena simptomi depresije i dalje budu značajnije utjecali na tvoju energiju, san i apetit, a posebno ako budu prevladavale misli o tome kako bi bilo bolje da te nema, ohrabrujem te da potražiš dodatnu stručnu pomoć.

Uz tebe sam!

Lijep pozdrav,

Sara Jurdana, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content