Negativna atmosfera u obitelji

Pismo

Pozdrav, studentica sam, imam 22 godine. Unazad godinu i pol u obitelji vlada neka negativna, nezdrava energija koja je nastala zbog moga oca i nekih njegovih privatnih i zdravstvenih problema te lošeg odnosa mojih roditelja. Pretpostavljam da je sve to na mene jako negativno utjecalo jer sam se jako promijenila. Sumnjam na depresiju, ali moji mi roditelji ne vjeruju. Smatraju da izmišljam jer to očito ne žele prihvatiti. Naime, sama majka mi kaže da se kod kuće uopće ne smijem, apsolutno ništa vezano za moj dom me ne veseli, potpuno sam bezvoljna te najviše vremena provodim izvan kuće, radeći, u teretani, samo da nisam doma. Čak me ni faks ne uveseljava jer me ne zanima pa sam bila blizu toga da odustanem. Bilo je i razdoblja kad se danima ne bih tuširala jer mi je to bilo jako teško. Uz to se i borim s kompulzivnim prejedanjem koje je sada pod većom kontrolom nego prije, no, eto, i tu svoje emocije proživljavam kroz hranu. Nadalje, živim malo dalje od grada pa se baš ni ne družim previše s ljudima, no u drugu ruku znala sam svjesno odbiti toliko dogovora. S jedne strane se želim družiti, no kad i imam priliku, često ću i odbiti jer mi odgovara samoća. Nemam uopće želju za pronalaskom partnera te mi je i zbog hormonalnog disbalansa (sniženog prolaktina) smanjen libido. Osjećam da sam baš zapela, a da je većina mojih vršnjaka zadovoljna sa svime što rade. Ne znam uopće kakav savjet mi možete dati jer sam nabrojila jako puno toga, ha-ha. Unaprijed hvala.

Odgovor

Draga djevojko,

hvala na pismu i spremnosti da s nama podijeliš svoje iskustvo.

Lijepo si opisala simptome. Na temelju opisa, ovo što doživljavaš doista možemo staviti pod zajednički naziv ‘depresija’. Bravo za jasan uvid u vlastito unutarnje stanje! Inače, depresija po svojoj prirodi značajno utječe na misli (dominira negativno mišljenje, negativna usporedba s drugima), emocije (tuga, bezvoljnost, sniženo raspoloženje) i ponašanje (snižena energija, odgađanje druženja s prijateljima, svjesno osamljivanje, pojačana konzumacija hrane). Uzrok trenutačnog stanja može biti raznolik, no svakako, kao jedan od najvažnijih faktora, može biti obiteljska dinamika koju opisuješ i koja traje već duže vrijeme.

Depresija kreira negativan začarani krug koji sam sebe hrani – misli utječu na emocije i ponašanje, a kao posljedica toga osoba je i dalje u većoj mjeri usmjerena na negativne stvari, dok se osjećaj bezvoljnosti pojačava i utječe na razinu energije. Čini mi se dobra početna točka utjecati na ponašanje s obzirom na to da navodiš da se želiš družiti. Zbog tog razloga ohrabrujem te da nastojiš očuvati trenutačnu dnevnu rutinu koja uključuje obavljanje osnovnih potreba, odlazak na aktivnosti koje te vesele i koje ćeš, dodatno, obogatiti unaprijed dogovorenim susretima i druženjima s prijateljima. Kada dođe vrijeme za druženje ili vrijeme za ugodne aktivnosti i ako u tom trenutku krene negativni tok misli, poput: „Bolje da ostanem doma. Jednostavno nemam snage ni volje. Druženje mi ionako neće popraviti raspoloženje, bit će još i gore“, ti namjerno učini suprotno od negativnih misli, odnosno namjerno otiđi na druženje i učini ugodnu aktivnost! Navedena aktivnost neka traje i pet minuta, važno je samo započeti je. Odlazak na druženje omogućit će ti provjeru negativnih pretpostavki, umjesto da zaključuješ isključivo na razini emocija. Ugodne aktivnosti pak pozitivno djeluju na raspoloženje i općenito podižu razinu energije.

Navedeni simptomi koje opisuješ mogu dovesti do toga da primjećuješ samo negativne stvari. To nisi ti, to je depresija! Navedeno također može održavati prethodno opisan negativan začarani krug. U svrhu primjećivanja i drugih situacija – pozitivnih i neutralnih, ohrabrujem te da svaki dan na kraju dana u  bilježnicu ili mobitel napišeš završetak sljedeće rečenice: „Danas se dobro dogodilo…“.

Mogu razumjeti da te odabrani fakultet ne ispunjava ako je razlog da te isti istinski ne zanima. Uvijek imaš mogućnost propitati vlastite vrijednosti vezane uz obrazovanje i na taj način odlučiti koje je najbolje rješenje za tebe u ovom razdoblju života. U slučaju potrebe za profesionalnim usmjeravanjem, dodatne informacije možeš potražiti na web-stranici CISOK-a – Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri (https://cisok.hr/) i/ili se potencijalno možeš obratiti za pomoć Uredu za karijere Sveučilišnoga savjetovališnog centra (https://www.ssc.uniri.hr/hr/ured-za-karijere.html). Također, ako želiš pomoć od mene vezano za taj dio možeš se javiti na e-mail: mentalfitsavjetovanje@gmail.com.

Nadam se da sam ti uspjela pružiti razumijevanje i širu perspektivu u svrhu što lakšeg nošenja sa trenutačnim izazovom.

Sretno i uz tebe sam!

Sara Jurdana, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content