Napadi panike i anksioznost

Pismo

Već se dulje vrijeme borim s napadajima panike, anksioznošću (pretjeranim razmišljanjem), asocijalnosti, manjkom samopouzdanja te mislim da imam generalizirani anksiozni poremećaj. Osjećam da mi se stanje pogoršalo i preuzelo kontrolu nad mojim svakodnevnim aktivnostima i međuljudskim interakcijama. Voljela bih znati kako mogu svakodnevno raditi na tome i koja vrsta terapije bi mi pomogla u rješavanju tih problema.

Odgovor

Draga djevojko,

iz Vašeg upita uočavam da anksiozne smetnje traju već dulje vrijeme, da su simptomi sve izraženiji te narušavaju Vaše svakodnevno funkcioniranje i socijalne interakcije. Mislim da to ukazuje da je došlo vrijeme da se potraži pomoć psihologa, ne zbog toga jer sami ne možete naći način kako se suočiti, već je šteta produžavati patnju kada može brže i lakše proći uz podršku stručne osobe.

Kognitivno-bihevioralna terapija najviše je istražena forma psihoterapije, njezina je djelotvornost znanstveno potvrđena te se smatra izborom za anksiozne poremećaje. Tretman uključuje različite komponente: tjelesno opuštanje; prepoznavanje disfunkcionalnih  ili nekorisnih vjerovanja koja su u osnovi teškoća; restrukturaciju tih vjerovanja, osvještavanje utjecaja simptoma na svakodnevne izbore, s posebnim osvrtom na sva izbjegavanja i sigurnosna ponašanja koja osoba čini nastojeći si pomoći, ali nesvjesna da mnogim izborima podržava te simptome; postupno izlaganje raznim situacijama i samome nelagodnom osjećaju kako bi s vremenom izgubio na intenzitetu. Značajan su dio tretmana i promjene životnih pravila, ali i dosadašnjih navika. Danas je kognitivno-bihevioralna terapija obogaćena meditacijama i vježbama usredotočene svjesnosti (mindfulness), tehnikama emocionalne ekspresije, kultiviranjem suosjećanja i prihvaćanja.

Terapija ima djelatni karakter te traži aktivan angažman klijenta i primjenu stečenih vještina u svakodnevnom životu. Mnogo je toga što osoba u tretmanu sazna i nauči o sebi i svojim smetnjama, ali i načinima suočavanja, te od samog početka može svakodnevno raditi na promjeni i primjenjivati nove obrasce ponašanja.  Čini mi se da je to upravo ono što ste htjeli – raditi na tome, ali preporučujem uz nekoga tko će zajedno s Vama pažljivo kreirati ono što je za Vas značajno i što Vam je potrebno. U Sveučilišnom savjetovališnom centru možete podršku dobiti besplatno i to upravo od psihoterapeuta kognitivno-bihevioralnog usmjerenja.

Nataša Jelenić Herega, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content