Muči me glava

Pismo

Pozdrav,
studentica sam u Rijeci na petoj godini strojarstva. Već me duže vrijeme muči moja glava, imam osjećaj kao da ne radi kao drugima. Često sam izgubljena u mislima, nisam prisutna, jako sam zaboravljiva, neorganizirana sam i stalno radim neke glupe i nespretne greške na poslu, u odnosima i općenito u danu. Uvijek sam bila takva, ali mi je nedavno to sve počelo jako smetati jer sam se zaposlila u praksi i jako mi je važno da funkcioniram, a to mi je sve teže. Postala sam jako nesigurna, svaki dan samo čekam kad ću napraviti kakvu glupost ili ću se osramotiti pred drugima svojom zbunjenosti i neznanjem. Riješila sam puno online testova za ADHD i na svima je rezultat pokazao da ga vjerojatno imam. Možete li mi reći kome da se obratim za to. Voljela bih porazgovarati sa stručnjakom i vidjeti što mogu učiniti da se popravim; pokušavam sama, ali se uvijek vratim na isto i stvarno mi je već dosta. Znam da mogu biti puno bolja, a ne ide mi. Spremna sam i platiti privatnika jer bih voljela to riješiti čim prije. Bih bila vam jako zahvalna ako biste mi nekoga preporučili.

Odgovor

Draga djevojko,

lijep pozdrav i tebi. Baš mi je drago što si nam se obratila. Iz tvojeg pisma osjećam da ti navedene smetnje koncentracije doista utječu na dnevno funkcioniranje. Često je to prvi pravi znak da je potrebna dodatna stručna pomoć tijekom suočavanja s njima. Bravo za samosvjesnost i brigu o mentalnom zdravlju.

Kao prvi korak, smatram da je potrebno učiniti sveobuhvatnu psihološku procjenu radi dobivanja više informacija. Dodatno sam istraživala kome se možeš javiti vezano uz opisane smetnje, a popis ti šaljem na kraju mojeg pisma. No, prije toga, vidim da si svjesna kako je tvoj um okupiran greškama, odnosno da je hiperfokusiran na greške i da očekuje greške prije nego što se upustiš u neko radno ili socijalno ponašanje. Kada simptomi traju već neko vrijeme, um ima tendenciju selektivno usmjeravati pažnju samo na one situacije i ponašanja koja potvrđuju negativne misli, a zanemaruje one informacije koje ih opovrgavaju. Takav način razmišljanja postaje uobičajen i automatski, što zasigurno utječe na (ne)sigurnost koju opisuješ. Zbog toga bih voljela da dodatno osvijestiš taj začarani ples između trigera (situacije), misli, emocija i ponašanja i da svjesno utječeš na jedan dio.

Početno možeš propitati valjanost načina razmišljanja. Kada primijetiš da ti se raspoloženje promijenilo, zapitaj se što ti je prošlo kroz um, a zatim zapiši te misli na papir ili u mobitel. Jedna je od misli koje si navela: „Stalno radim glupe i nespretne greške.“ Zapitaj se sljedeće: „Koliko je ta misao točna? Koliko vjerujem u nju na skali od 0 do 100? Koliko je točno da baš stalno radim glupe greške? Čini li mi se da moj um preuveličava situaciju? Na temelju kojih kriterija znam da je greška glupa? Bi li kolega na poslu/prijatelj rekao da je ovo što sam napravila velika greška i da je ujedno i glupa? Što mi se čini, jesam li prestroga prema sebi? Što sam dobro napravila u toj situaciji?“ Želim da znaš kako su misli po svojem karakteru automatske i jako brze te ih stoga uglavnom nismo ni svjesni. Zbog toga ih često doživljavamo kao apsolutnim istinama, no one uglavnom to nisu. Zato ih je važno provjeriti i ispitati te dobiti objektivniji uvid u njihovu točnost.

U privitku ti šaljem osnovnu vježbu usmjerene svjesnosti (mindfulness vježbu) koja se pokazala jako dobra u jačanju mišića koncentracije i pažnje. Neka te ne zavara jednostavnost i kratkoća vježbe jer se pozitivne promjene događaju sitnim koracima. Ako budeš vježbala ovu vježbu i to najmanje dva puta na dan, uvjerena sam da ćeš imati određene koristi od nje.

U nastavku ti šaljem popis stručnjaka za koje sam čula da rade procjenu za ADHD. Osobno ne poznajem njihov način rada te se ovim putem iskreno nadam da će ti nešto od toga pomoći:

Na sljedećoj poveznici možeš pronaći popis pružatelja usluga u području mentalnog zdravlja općenito, što ti dodatno može olakšati donošenje odluke –  https://svejeok.hr/psiholoska-pomoc-u-rijeci/ .

Vježbe mindfulnessa pokazale su se učinkovitima u regulaciji pažnje i koncentracije te ako se odlučiš za taj rad, možeš mi se javiti na e-mail: mentalfitsavjetovanje@gmail.com . U sklopu obrta provodim individualne personalizirane mindfulness treninge.

Nadam se da će ti navedeni savjeti i preporuke olakšati nošenje s trenutačnim izazovima i olakšati donošenje odluke za daljnji rad.

 Uz tebe sam i sretno.

 Sara Jurdana, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content