Moji roditelji ne shvaćaju koliko mi je teško…

Pitanje

Imam 16 godina, idem u opću gimnaziju i užasno mi je teško. Prošle godine sam imao prosjek 3,7 i išao sam na produžnu iz matematike, a sad bi mi prosjek bio još i manji. Iz čak dva predmeta imam same jedinice.

Pokušavam učiti, ali mi jednostavno ne ide. Prebrzo izgubim koncentraciju i samo razmišljam o tome da ja to ne mogu. Osim toga, skoro svaki dan me boli trbuh kad moram ići u školu i loše mi je. Moji roditelji ne shvaćaju koliko mi je teško nego mi govore da sam lijen i stavljaju me u kazne. Ne vidim način na koji mogu popraviti ovu situaciju.

Odgovor

Već su stoici ukazivali na činjenicu da nije situacija sama po sebi dobra ili loša, već način kako je mi tumačimo. Dok je nekima vrlodobar uspjeh u gimnaziji izvor ponosa i zadovoljstva, tebi se to čini nedovoljno dobrim. Takve ocjene očito nisu u skladu s tvojim očekivanjima, kao ni očekivanjima tvojih roditelja.

Kada nešto doživljavamo kao problem, često uđemo u zamku začaranog kruga pa nam ista situacija izaziva sve veći stres, postajemo nezadovoljni, razmišljamo sve negativnije i o situaciji i o samima sebi i svojim sposobnostima te ishodima u budućnosti. To se onda povratno odražava na slabiju koncentraciju, teškoće pri učenju i pamćenju, somatske smetnje, lošije ocjene koje je sve teže ispraviti i odnos s roditeljima. Takav začarani krug može se prekinuti na različite načine: promjenom vjerovanja o situaciji, promjenom načina učenja i ponašanja u situaciji ispitivanja, otvorenom komunikacijom s roditeljima, usvajanjem novih navika i vještina…

Upravo nam postojanje teškoća pomaže da se razvijamo i napredujemo. Tako je trenutačni neuspjeh koji doživljavaš ujedno i izazov i prilika da naučiš nešto novo iz toga i u konačnici postaneš uspješniji, u skladu sa svojim sposobnostima zahavljujući kojima i jesi gimnazijalac. Nekada do promjena možemo doći sami, ali lakše je i brže ako potražimo stručnu osobu koja nas može pratiti na tom putu prevladavanja teškoća, samootkrivanja i razvoja. Započeti možeš kod školskog psihologa ili se javiti u neko savjetovalište u Rijeci, poput Savjetovališta za mlade Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, Obiteljskog centra PGŽ-a ili u Laboratorij za učenje Udruge U.Z.O.R. U Rijeci ima i mnogo privatnih psihologa koji se bave problemima u učenju.

Važna poruka koju mi psiholozi upućujemo korisnicima usluga jest da potražiti pomoć i podršku nije znak slabosti već snage i zrelosti!

Nataša Jelenić Herega, dipl. psiholog

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content