Jako sam osjetljiva osoba i puno se brinem…

Pitanje

Jako sam osjetljiva osoba i puno se brinem, toliko da je to počelo negativno utjecati na mene. Studiram na teškom fakultetu, ali mi dobro ide. Unatoč tome, imam veliku tremu prije svakog ispita, oblije me hladan znoj i počnem se tresti. U međuljudskim odnosima ta se osjetljivost još više vidi. Uvijek se bojim da će me ekipa odbaciti jer mi se to više puta dogodilo.

Na faksu nemam neko društvo. Družim se s nekoliko ljudi, ali se osjećam nebitna među njima, kao da im ne pripadam. Oni se često druže i izvan faksa, ali me nikad ne pozovu. Zbog svega toga često me boli glava, loše jedem i spavam, mučno mi je dok sam na faksu. Ne znam kako da prestanem sve primati ‘k srcu’. Znam da ovo nije zdravo i bojim se da imam neki psihički poremećaj.

Odgovor

Osjetljivost ili kako to često nazivamo – hipersenzibilnost nepravedno se smatra negativnom osobinom pojedinca. Naravno, kada pretjerane reakcije na neke ljude i situacije u kojima se nalazimo otežavaju naše svakodnevno funcioniranje, onda valja razmisliti o nekim novim idejama koje bi nam bile prihvatljive.

Simptomi koje osjećaš dobri su pokazatelji da je vrijeme za promjenu naučenih obrazaca. Naše nam tijelo stalno „govori“ o stanju u kojem se nalazi. Logično je da neugodna situacija (ispiti, druženja) utječe na pojavu raznih simptoma i ne moraš se bojati psihičkog poremećaja jer već i ovo tvoje pitanje iskazuje svijest o samoj sebi i motivaciji za promjenom.

Kada podijelimo svoje strahove, patnje i brige s osobom u koju imamo povjerenja, vidjet ćemo kako se perspektiva mijenja i kako je moguće početi više uvažavati sebe i svoje potrebe. Za to je potreban kvalitetan sugovornik – možda roditelj, prijatelj ili psihoterapeut, koji će pažljivo slušati i smanjiti osjećaj zatvorenosti u vlastite negativne misli.

Anamaria Blažić, dipl. psiholog-profesor, psihoterapeut

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content