Izgubljena i nesretna

Pismo

Pozdrav, željela bih reći da se osjećam prilično izgubljeno i nesretno i sve češće vrtim neke negativne misli dok u vanjštini sve izgleda zapravo perfektno. Imam dvoje djece, supruga, riješeno stambeno pitanje, ali ja se zbog nekog razloga sve češće osjećam loše, samo, uplašeno, panično, zapravo ne znam kako to riješiti. Nisam sklona upoznavanju ljudi. Krug ljudi koji imam jako je mali i jednostavno se osjećam samo, dosadno nekada i odbačeno. Hobi nemam, u današnje vrijeme nije ni opcija “bacati” novce na nešto što nije nužno. Pema tome, o tako nečemu i ne razmišljam. Kada idem u šetnje, opet mrzim ići sama. Ne znam što ni kako. I svaki dan je i pritisak sve veći.

Odgovor

Draga…,

zahvaljujem na ukazanom povjerenju i poslanom pismu. U pismu opisujete neugodne misli i osjećaje s kojima se suočavate. Navodite da imate supruga i dvoje djece i riješeno stambeno pitanje, no da se svejedno osjećate loše. Vaša obitelj i Vaš dom svakako jesu Vaš uspjeh i podržavajući faktor u životu. Međutim, unatoč tome, može se dogoditi da se osjećate loše. Jedno ne isključuje drugo. Prvi je korak otkriti razloge zbog kojih se osjećate loše.

Navodite da ste trenutačno nezaposleni zbog izostanaka s posla radi čuvanja djece. Gubitak posla stresan je događaj jer nije samo ekonomski problem, već negativno utječe na naše psihološko stanje i društvene odnose. Nezaposlenost utječe na financijsko stanje koje može ugroziti zadovoljenje osnovnih potreba obitelji i potrebu za sigurnosti, što povećava razinu stresa i frustracije. Nezaposlenost dovodi i do nezadovoljstva kvalitetom društvenog života jer gubimo društvene odnose koji su sastavni dio radnog mjesta. Stoga se mogu javiti osjećaji usamljenosti i odbačenosti, koje opisujete. Za vrijeme nezaposlenosti često se gubi jasna struktura obaveza tijekom dana i dojam svrhovitosti pa se lako mogu javiti stanja dosade i depresivnosti.

Gubitak posla pojačava doživljaj stresnosti trenutačnih životnih okolnosti i smanjuje doživljaj kontrole nad situacijom. Stoga je važno usmjeriti se na ono što jest pod našom kontrolom i napraviti sve što možemo. Za sve postoji rješenje. To nas može motivirati da ustrajemo i onda kad je teško.

Kroz cijeli proces ne morate prolaziti sami. Razgovor sa psihologom može Vam pomoći u proradi neugodnih misli i osjećaja koje navodite te u usvajanju strategija konstruktivnog nošenja sa stresnim situacijama i rješavanja problema. Stručnu podršku možete dobiti na Odsjeku za promicanje i zaštitu mentalnog zdravlja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, gdje se nudi besplatna usluga za korisnike.

Osim promjene vlastita pogleda na situaciju i emocionalnih reakcija na nju, važno je pokušati promijeniti i situaciju koja nije odgovarajuća za Vas.

Mnoge majke male djece susreću se s nerazumijevanjem na poslu zbog učestalog bolovanja. No negativno iskustvo s bivšim poslodavcem ne mora se ponoviti i na novom poslu. Odvažite se na traženje novog posla jer nemate što izgubiti. S druge strane, ako se zaposlite na radnome mjestu na kojem ćete naići na razumijevanje, možete mnogo dobiti – bolje financijske mogućnosti, upoznavanje novih kolega, novu ulogu u životu, mogućnost bavljenja nekim hobijem, zadovoljstvo zbog uspjeha i slično. U tom smjeru možete poduzeti aktivnosti poput pisanja životopisa, pretraživanja objavljenih oglasa, slanja otvorenih molbi u poduzeća u kojima biste voljeli raditi i priprema za intervju.

Na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje možete se raspitati o predavanjima, radionicama i tečajevima za nezaposlene, na kojima biste mogli usvojiti dodatna znanja i ostvariti kontakte korisne za buduće zapošljavanje.

Treba prihvatiti da će biti i neuspješnih pokušaja jer je to sastavni dio procesa traženja posla, no nemojte se obeshrabriti. Na svaki intervju za posao gledajte kao na korak naprijed jer sa svakim intervjuom stječete iskustvo kojim se možete bolje predstaviti u sljedećoj prilici.

Dok ne pronađete posao, na Centru za socijalnu skrb provjerite imate li pravo na ostvarivanje dječjeg doplatka ili druge naknade kako biste olakšali obiteljsku financijsku situaciju.

Iako su uloge supruge i majke jedne od najljepših životnih uloga, briga o obitelji zna biti i izrazito iscrpljujuća. Stoga je važno pronalaženje ravnoteže između potreba članova obitelji i svojih potreba. Pozitivno je da ako se reorganiziramo, možemo imati sve, samo drukčije raspoređeno. Obitelj je, ujedno, i važan izvor podrške. Daje nam osjećaj pripadanja i poštovanja. Organizirajte zajedničke trenutke sa svojom obitelji u kojima ćete sada uživati, a poslije ih se s radošću sjećati. Čak i šetnje prirodom, uz malo mašte, možete pretvoriti u zabavan doživljaj za cijelu obitelj.

Svaka aktivnost koju poduzmete pozitivno će utjecati na Vaše raspoloženje i motivirati Vas na daljnje aktivnosti. Gledajući Vas kako se uspješno nosite s različitim životnim situacijama, i Vaša će djeca naučiti da je važno slijediti svoje interese, želje i snove.

Srdačno,

Mia Host, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content