Već prilično dugo imam glavobolje…

Pitanje

Dobar dan,

imam već prilično dugo glavobolje. Otišla sam neurologu, sve je okej, nalazi su uredni, ali i dalje mi je neka smetnja u glavi i od toga mi se javio nekakav osjećaj nerealnosti, tipa sad sam tu i nešto radim, a zatim se izgubim, ne znam ni što radim ni gdje se nalazim, sve oko mene djeluje mi čudno i nestvarno. Noću se znam probuditi i ne znam također gdje se nalazim i što se događa te mislim da ću umrijeti. Ujutro se rano probudim, a prije bih spavala dugo i jako čvrsto… Može li to biti samo sa psihičke strane ili je povezano i s glavoboljom? U mraku mi je nekako lakše i glava me manje boli, a odnedavno mi se i stražnji dio vrata ukočio i boli me. Pijem oikamid kapsule i od njih mi bude malo bolje. Što napraviti?

Hvala unaprijed.

Odgovor

Naši su nam tjelesni simptomi poput signala koji pokazuju što trebamo poduzeti kako bi se osjećali dobro i zdravo. Katkad je prilično teško od više različitih simptoma koje doživljavamo izdvojiti one koji su uvjetovani fiziološki ili organski od onih koji su više povezani s našim emocionalnim ili psihičkim stanjem.

Naravno da si zabrinuta jer glavobolje i nesanica jesu ozbiljni pokazatelji koje nije uputno ignorirati tako da je pregled kod neurologa bio izvrsna ideja. Osjećaj nerealnosti, uz strah da će ti se nešto dogoditi također su izrazito neugodni doživljaji koje tek treba povezati s nekim uzrokom.

Predlažem da se ponovno obratiš liječniku specijalistu i detaljno mu opišeš kako se osjećaš i koji problemi još uvijek postoje unatoč farmakološkoj terapiji koju uzimaš. Katkad nije dovoljan samo jedan posjet liječniku, treba istraživati sve dok simptomi nestanu ili se toliko smanje da možeš funkcionirati na uobičajeni način. Postizanje ravnoteže, kako tjelesne tako i emocionalne, stalna nam je inspiracija i izazov za buduće korake.

Odgovor na pitanje je li sve to što ti se događa psihičke prirode ili je vezano uz glavobolju, a koje si postavila na samome kraju, može se sažeti u jednoj rečenici: Kada se isključe svi mogući uzroci fiziološke ili organske prirode, tada možemo razmišljati o psihološkoj podršci ili psihoterapijskom razgovoru koji ti može pomoći da doživljene simptome postaviš u neki kontekst razmišljanja i smanjiš osjećaj brige ili straha za vlastito zdravlje.

Anamaria Blažić, dipl. psiholog-profesor, psihoterapeut

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content