Imam jedinicu

Pismo

Kraj je polugodišta, a imam jedinicu iz jednog predmeta i to me užasno baca u stres. Svaki put kad dobijem jedinicu napravim plan i program učenja, učim na vrijeme, ali nekad ne uspije. Zašto? Maturantica sam i treba mi vaš savjet. Hvala.

Odgovor

Iz tvog upita vidim da si pokušala pomoći si u svladavanju gradiva izradom plana i programa učenja. I sama kažeš da katkad ne uspije, što znači da ti plan ipak u određenoj mjeri koristi. Savjetovala bih ti da u svoj plan učenja upisuješ ne samo vrijeme za učenje pojedinih predmeta već i za pauze u kojima je važno opustiti se i činiti nešto što te veseli. Važno je da se nagradiš za vrijeme provedeno u učenju, što će te motivirati da nastaviš dalje sa svojim planom. 

Osim plana i rasporeda učenja, postoje strategije učenja koje nam olakšavaju usvajanje znanja: strategija ponavljanja odnosi se na višekratno prelaženje informacija koje trebamo naučiti (učenje “napamet”); strategija organizacije odnosi se na organiziranje materijala koji učimo na sustavan način (podvlačenje bitnih pojmova, crtanje tablica ili grafičkih prikaza, izrada kratkih sažetaka najvažnijih dijelova gradiva, izrada popisa stručnih definicija i izraza…); strategija elaboracije odnosi se na povezivanje gradiva koje učimo s informacijama koje znamo otprije (iz tog ili srodnih područja), što nam olakšava njihovo usvajanje.

Važno je otkriti i koji ti stil učenja najviše odgovara. Oni se najčešće dijele u sljedeće skupine:  vizualni stil (osobe s ovim stilom najlakše uče oslanjajući se na svoj vid, stoga u učenju koriste prezentacije, fotografije, dijagrame, grafikone i sl.); auditivni stil (osobe s ovim stilom najbolje uče kada čuju informacije koje trebaju usvojiti, npr. uče ponavljajući naglas); digitalni stil (osobe s ovim stilom najučinkovitije uče kada trebaju čitati ili pisati o temi koja se obrađuje); kinestetički stil (osobe koje preferiraju ovaj stil učenja najučinkovitiji su kada se od njih traži da aktivno manipuliraju materijalom o kojem uče, poput rada u laboratoriju i sl.). Tvoj stil učenja može biti kombinacija nekoliko stilova koje sam navela. 

Ono što je najbitnije kada sjedneš i kreneš učiti jest da ukloniš sve potencijalne distrakcije (TV, radio, mobitel). Mobitel je često pored nas na stolu kada nešto radimo, a prilično nam odvraća pažnju – bilo porukama koje pristižu, bilo našom znatiželjom zbog čega često pogledavamo u ekran i provjeravamo ima li što novoga. Važno je još da učiš naspavana i odmorna, kako bi se mogla što bolje koncentrirati na gradivo ispred sebe. 

Nadam se da će ti ove strategije i savjeti biti korisni i želim ti sreću u daljnjem procesu učenja i obrazovanja!

Iva Kirša, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content