Granični poremećaj

Pismo

Mislim da imam granični poremećaj osobnosti.

Odgovor

Što te navelo da to pomisliš? Koja obilježja primjećuješ kod sebe, a obilježja su graničnog poremećaja osobnosti? Rado bih ti postavila još pitanja kako bih bolje razumjela što te muči. Predlažem da svakako razgovaraš sa stručnom osobom (psihologom, psihijatrom) koja će procijeniti jesu li tvoje sumnje opravdane. Pokušat ću objasniti zašto. Kao i s tjelesnim simptomima, čitajući literaturu, a pogotovo podatke s interneta, katkad nam se može učiniti da neke normalne varijacije našeg funkcioniranja znače ozbiljan problem. Mnogi psihološki problemi imaju simptome koji se preklapaju i k tome razlikuju od uobičajenih emocija jedino po svojoj učestalosti i jačini. Osim toga, za svaku teškoću moramo razmotriti kontekst u kojem se ona javlja kako bismo mogli odrediti radi li se zaista o poremećaju. Naprimjer, promjene karakteristične za razdoblje adolescencije (burniji iskazi emocija, potraga za identitetom…)mogli bismo u nekome drugom životnom razdoblju smatrati indikativnima za poremećaj. Jednako tako, ako, primjerice, prekinemo partnerski odnos, normalno je da jedno vrijeme osjećamo intenzivnu tugu i nećemo odmah reći da je riječ o depresivnom poremećaju.

Ako zaista i stručna osoba procijeni da imaš obilježja graničnog poremećaja osobnosti, ne daj se obeshrabriti. Napravila si iznimno važne korake, osvijestila problem i potražila pomoć. U tom slučaju snažno te podržavam da nastaviš raditi sa psihologom/psihijatrom koji će ti pomoći da se lakše nosiš s potencijalnim teškoćama.

Marina Njegovan, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content