Anksioznost zbog posla

Pismo

Anksiozna sam zbog poslovnog događaja koji imam ovaj tjedan. Imam osjećaj da moram impresionirati svoje poslovne suradnike i šefa. Općenito imam osjećaj da se moram svidjeti drugima i gubim sliku o sebi. Dijagnosticiran mi je granični poremećaj ličnosti prije nekoliko mjeseci i od tada pijem lijekove. Pomogli su mi oko nekih stvari, npr. ne grizem više nokte, ali nisu mi pomogli oko anksioznosti. Muči me što moram ići na taj događaj jako i nemam kome ovo ispričati jer znam da neće shvatiti…

Odgovor

Različite životne situacije često su praćene osjećajima napetosti, zabrinutosti i nelagode u vezi s nečim što iščekujemo. U tvom slučaju anksioznost koju osjećaš pred važan poslovni događaj odražava koliko ti je stalo pokazati se u najboljem svjetlu pred poslovnim suradnicima, no pritisak koji osjećaš da ih moraš impresionirati i strah da pritom gubiš sebe mogu ukazivati na nedostatak samopouzdanja i visoka očekivanja koja imaš od sebe same.

Činjenica da već imaš posao govori u prilog tome da si se već barem jednom našla u sličnoj situaciji, npr. na razgovoru za posao. A to što si izabrana među grupom kandidata potvrđuje da si već impresionirala šefa i ostavila dobar dojam. Pokušaj se vratiti u tu situaciju i prisjetiti se  kako si se tada nosila s osjećajem anksioznosti. Što ti je pomoglo da se predstaviš na najbolji mogući način?  Koje si svoje jake strane istaknula? Što se komisiji najviše svidjelo? Možda ti neki od „alata“ kojim si se koristila u toj situaciji mogu olakšati snalaženje u događaju koji je pred tobom, a u nastavku slijedi nekoliko dodatnih smjernica koje možeš isprobati.

  1. Ako je riječ o usmenoj prezentaciji, pokušaj je isprobati naglas sama sa sobom ili zamoli nekoga od bližih osoba da te sasluša – nerijetko nismo svjesni koliko znamo reći o nekoj temi dok to ne izgovorimo na glas, a dobra priprema ojačat će tvoje samopouzdanje i posljedično smanjiti strah od neuspjeha.
  2. Opusti se – tehnike za relaksaciju poput abdominalnog disanja mogu se izvesti netom prije događaja i pomoći ti da ovladaš fizičkim simptomima anksioznosti
  3. Ne zaboravi na neverbalnu komunikaciju – jednaku važnost kao sadržaj koji izgovaramo ima način na koji ga izgovaramo. Držanje tijela, facijalna ekspresija, kontakt očima neki su od segmenata neverbalne komunikacije na koje možemo utjecati kako bismo ostavili pozitivan dojam na druge.
  4. Napravi kartice za suočavanje – na malim karticama ili u mobitel napiši ohrabrujuće poruke samoj sebi koje ćeš moći pročitati u bilo kojem trenutku. Neke od ideja mogu biti:  „Ti to možeš“; „Budi hrabra“; „Uspjeh je biti ovdje.“
  5. Isplaniraj nagradu – važno je da samoj sebi pružiš priznanje za hrabrost i odvažnost što si se suočila s tako stresnom situacijom. Stoga unaprijed isplaniraj što ćeš si priuštiti kada događaj prođe.

Također, ne zaboravi da upravo izbjegavanje situacija koje percipiramo zastrašujućima pridonosi tome da anksioznost raste. Upravo zato, jedna od glavnih tehnika koje se koriste u terapiji ljudi koji pate od anksioznosti jest planiranje izlaganja „opasnim“ situacijama. U tom kontekstu, pokušaj sagledati situaciju koja te očekuje kao priliku za izlaganje i korak prema preuzimanju kontrole nad anksioznosti. Sretno!

Ana Goleš, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content