Anksioznost i zdravlje

Pismo

Već godinu i pol dana borim se s anksioznosti i napadajima panike jer sam počela osjećati zdravstvene probleme koji nisu evidentirani. Otkad sam u siječnju prošle godine preboljela koronu, kreće jaka anksioznost i napadaji panike. Konstantno sam imala pritisak u glavi i napadaje panike. Uspjela sam napadaje svesti na minimum, ali anksioznost je dijelom i dalje bila tu zbog zdravstvenih tegoba. Vukli su me tako godinu dana od liječnika do liječnika, ali glavobolje i vrtoglavice su bile tu. U siječnju ove godine razvila sam ponovno anksioznost i napadaje panike upravo zbog glavobolje, da bi se na kraju otkrilo da je to vjerojatno od sinusa. Trebala sam operirati devijaciju, što je odgođeno i tada sam jako razvila i agorafobiju, ali se trudim izlaziti. Tjedan dana me samo spriječila, ali sam se tjerala. To je jako iscrpljujuće za mene, uz te tegobe, ali je na kraju i dobro što je došlo do odgode jer mi je otkrivena cista u sinusu koju trebam uskoro vaditi. No u meni je ostao veliki strah od svega tog navlačenja po doktorima i krivih dijagnoza. Ne mogu se ni opustiti, a kad uspijem prevladati napad i anksioznost, ostaje pritisak. Ne znam kako prihvatiti da je zdravlje trenutačno takvo i kako da budem ponovno stara ja, društvena i putoholičarka. Sve mi je sad izazov, izgubila sam samopouzdanje.

Odgovor

Zdravlje je jedan od ključnih preduvjeta kvalitetna života i osjećaja cjelokupna zadovoljstva. U svom upitu opisuješ duže vremensko razdoblje neizvjesnosti, čestih liječničkih pretraga te promjena dijagnoza koje su neizbježno utjecale na tvoje raspoloženje i posljedično pogodovale razvoju simptoma anksioznog poremećaja. Kada osjećamo da nam je zdravlje narušeno, počnemo sve više pozornosti usmjeravati na svoje tijelo i “osluškivati” ga. No upravo pojačana fokusiranost na razne tjelesne senzacije može dovesti do intenziviranja osjećaja anksioznosti, ako ih osoba interpretira na negativan način, te u konačnici rezultirati napadajima panike.

Da bi lakše prihvatila svoje zdravstveno stanje, pokušaj pronaći alternativne načine razmišljanja o trenutačnoj situaciji. Navodiš kako je napokon postavljena prava dijagnoza i kako te uskoro očekuje liječenje. To je zapravo dobra vijest, zar ne? Što će se sve promijeniti nakon planiranog zahvata? Koliko će biti lakše? Što ćeš tada moći, a sada možda ne možeš? Odgovori na neka od tih pitanja mogu ti poslužiti za fokusiranje na pozitivne aspekte onoga što te očekuje. Pokušaj se osvrnuti i na ono što ti je pomoglo kada si uspjela svesti napadaje panike na minimum –  koje su ti se strategije pokazale učinkovitima? Važno je znati prepoznati i koristiti alate koji su nam u sličnim situacijama pomogli i pridonjeli poboljšanju. Da bi smanjila pritisak koji osjećaš, jedna je od mogućnosti i primjena tehnika relaksacije koje omogućuju dovođenje tijela u stanje opuštenosti, a kada opustimo tijelo, lakše možemo sabrati svoje misli i osvijestiti emocije.

“Staru sebe” opisuješ kao društvenjaka i putholičara, što mi sugerira da si osoba koja je živjela život “punim plućima”. Druženja s dragim ljudima i putovanja izvrsni su načini punjenja baterija. Važno je da pritom uravnotežiš očekivanja i imaš razumijevanja prema samoj sebi – promjene se ne događaju preko noći, no malim koracima može se postići velik napredak. Za početak – počni planirati! Sastavi listu aktivnosti koje su ti nekoć bile  izvore ugode i zadovoljstva. Osim putovanja koja iziskuju više slobodnog vremenai novaca, pokušaj razmisliti koje su svakodnevne aktivnosti u kojima se osjećaš zadovoljno (čitanje knjiga, gledanje serija, crtanje, pisanje, slušanje glazbe, šetnja, sportovi, odlasci u kino/kazalište/koncerti, piknik, odlasci u restorane, kuhanje, pletenje… mogućnosti su bezbrojne) te isplaniraj u svakom danu prakticiranje nekih od tih aktivnosti. Kada se bavimo ugodnim aktivnostima, automatski se povećava razina osjećaja zadovoljstva i ugode te podiže kvaliteta cjelokupnog funkcioniranja. Pokušaj se usmjeriti i na ono što te uskoro očekuje, a pod tvojom je kontrolom – koji su kratkoročni ciljevi koje bi voljela ostvariti u idućem razdoblju? Što bi voljela realizirati u idućih tjedan, mjesec dana? Zapiši neke od ideja na papir, predvidi korake koji su ti potrebni da bi ih realizirala i isplaniraj njihovu provedbu. U situacijama neizvjesnosti i iščekivanja nečega što nam izaziva nelagodu, dobro je fokusirati se na stvari koje su pod našom kontrolom.

Vjerujem da su te dugotrajnost i intenzitet anksioznih smetnji iscrpili te si hrabro prepoznala i zatražila pomoć. Pod stručnim vodstvom lakše ćeš se i brže naučiti nositi s trenutačnom situacijom te ti stoga savjetujem da se uključiš u psihoterapiju kako bi sustavnim radom postigla željene pomake. Sretno!

Ana Goleš, psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content