Ne mogu pronaći posao

Pitanje

Nakon završenog studija, nakon dekanove i rektorove nagrade, nakon objavljenih znastvenih radova ne mogu pronaći posao, ni u struci ni izvan nje. Prošla su 4 mjeseca otkako sam diplomirala, a na moju adresu dolaze samo odbijenice. To me jako rastužuje, ali ne odustajem. Svako jutro pretražujem burzu rada i tražim oglase. Međutim, uništava me to što su drugi dobili posao prije mene. Osim onoga psihološkog što posao donosi, važna mi je i ekonomska sfera. Živim na selu, prometne linije su slabo povezane. Nedostaje mi društvo i nekakvi prijatelji u životu. U srpnju ove godine razbolila mi se mama, još nema konkretnu dijagnozu, ali zbog toga često proživljavam strahove. Svaki njezin pokret ili uzdah ili odlazak liječniku me zabrinjava. Otišla je u prijevremenu mirovinu. Tata je isto u mirovini i radi nešto na crno zbog dodatne zarade. Najstarija sestra već 11 godina radi samo na zamjenama, druga sestra ima stalan posao. Položila sam vozački, ali zbog ekonomskih razloga nemam auto. Svi ti čimbenici utječu na mene i čine me autodestruktivnom. Ne u smislu da mislim suicudalno, ali često plačem, osjećam gorčinu i ljutnju i propitujem se. Što nije u redu sa mnom da se ne mogu realizirati?

Odgovor

Iz Vašeg pisma zadivljuje me kako ste studentsko razdoblje kvalitetno iskoristili, pokazali iznimno zalaganje i kako je u tom sustavu to bilo prepoznato i nagrađeno. Iz ovih akademskih uspjeha o sebi ste mogli naučiti da ste osoba koja može uspjeti ako se nađe u uvjetima u kojima je jasno što se od nje očekuje. Sada, na početku radnog vijeka, potrebno je tek pronaći svoje mjesto u kojemu ćete prepoznati što se od Vas ondje očekuje i kako i tamo ostvariti uspjehe. Akademski uspjeh možda neće ubrzati pronalazak tog mjesta za Vas, ali može pomoći u tome da pronađete upravo ono zaposlenje koje zaista može ponuditi uvjete za Vaš budući rast. Što bi još, osim Vašega prethodnog uspjeha i sadašnjeg truda da se redovito prijavljujete na natječaje, moglo djelovati na brzinu pronalaska posla?

Analize tržišta rada pokazuju da je pronalazak prvog posla često izazovniji od pronalaska idućih poslova. Stoga države uvode mjere za poticanje zapošljavanja mladih, a posebno za stjecanje prvoga radnog iskustva ili pripravništva. U godini u kojoj je ekonomija potresena zdravstvenom krizom, sredstva koja su poslodavcima dodjeljivana za otvaranje novih radnih mjesta za mlade i pripravnike preusmjerena su u mjere za očuvanje postojećih radnih mjesta. Za mlade, a posebno one bez radnog iskustva, to znači da se sada natječu s osobama koje imaju radno iskustvo za ista radna mjesta. Pooštravanje zdravstvene krize krenulo je sredinom jeseni te se čini da se to poklapa i s Vašim vremenom potrage. Pitam se, što Vi mislite, nakon koliko vremena se može očekivati da osoba pronađe prvi posao u ovim uvjetima? Neki Vaši kolege možda su pronašli posao prije Vas, i te primjere je lako uočiti. Znate li i druge koji još traže? Usporediti se u jednom trenutku u vremenu s drugima ne djeluje mi pravedno prema sebi. Brzina pronalaska posla je možda manje važna ako vas čekanje odvede postupno prema pravome mjestu.

Što možete učiniti da povećate svoje šanse za buduće zaposlenje? Povezujte se s drugima! Mailom ili telefonom, ako ne osobno, obratite se onima koji Vas poznaju, možda bivšim nastavnicima ili stručnjacima koje ste upoznali tijekom studija. Usudite se s njima podijeliti svoju trenutačnu teškoću u pronalasku posla u struci. Pitajte ih imaju li vijesti o budućim natječajima na njihovim institucijama i poznaju li nekoga u struci tko traži zaposlenika. Možda ne sada, možda kada već budete radili negdje, osobe koje Vas poznaju i znaju da želite dobar posao, sjetit će Vas se kada se ukaže prilika.

Trenutačno se još jedna nevolja pojavila u isto vrijeme kada ste usmjereni na pronalazak nekoga novog mjesta za sebe. Zdravlje Vaše majke sada Vas dodatno zabrinjava, možda potiče i na preispitivanje opcija koje želite prihvatiti u budućem zaposlenju. Ova situacija možda dodatno stvara osjećaj hitnosti. Kada biste to mogli pogledati i na drugi način, vidjeti ovo vrijeme nezaposlenosti kao posebno vrijedno jer možete biti više uz obitelj, jer možete razmišljati o drugim važnim ljudima u svom životu, uključujući i prijatelje. Realizirati sebe moguće je poslovno, ali i kroz odnose s drugima. Čini mi se da je ova pozicija u kojoj ste sada, iako teška, ipak i prilika da prepoznate neke svoje kvalitete i načine na koje možete čuvati važne odnose usprkos fizičkoj udaljenosti. Koje stare prijatelje možete ponovno uključiti u svoj život, makar i dopisivanjem ili telefonskim razgovorom? A to je za Vašu obitelj ipak lakše jer ste prisutni u kućanstvu. Što bi za njih značilo da vide da čvrsto vjerujete da će se i za Vas pronaći zaposlenje? Uz objektivne probleme i strahove koji ih prate, Vi se znate obratiti drugima (Vaše pismo je jedan dokaz), ali i uspijevate izdržati neizvjesnost. Ta osobina vrijedna je poštovanja i pokazuje da ste snažni! I to pridonosi osjećaju smisla i samopouzdanja koji čini realizirane ljude.

Katarina Banov, dipl. psihologinja

Podijeli s prijateljima

Slučaj je hitan i ne možeš čekati odgovor?

Ako je slučaj iznimno hitan i ne možeš čekati na naš odgovor, a ti ili netko u tvojoj blizini nalazite se u neposrednoj opasnosti, odmah nazovi 112 ili drugu hitnu službu.

Za pomoć u svim hitnijim slučajevima možeš koristiti i besplatnu mobilnu aplikaciju Heroes Nearby koja spaja ljude koji trebaju pomoć sa zajednicom lokalnih Heroja – prijateljima, članovima obitelji, službama, a po želji i s profesionalcima te dobrim ljudima u tvojoj neposrednoj blizini.

Skip to content